Nieuws

Arabesken nr.25 verschenen

Het is even merkwaardig als verheugend dat er nog steeds regelmatig onbekend materiaal van en over Couperus opduikt. Hoe onbetekenend al die feitjes, documenten, getuigenissen en kattebelletjes in eerste instantie ook mogen lijken, het zijn toch allemaal kleine puzzelstukjes die ons beeld van Couperus als persoon en schrijver beetje bij beetje completeren. Afgezien daarvan leveren sommige van die vondsten buitengewoon vermakelijk leesvoer op.

Dat geldt zeker voor het openingsartikel van Marnix van Aerssen, die uit het familiearchief een brief opdiepte waarin zijn ouders op bijzonder levendige wijze verslag doen van een bijzonder ontmoeting met de auteur, toen hij in 1921 voet aan Indische wal zette. Het is een amusant relaas van, onder meer, Couperus’ fascinatie voor modern werktuig en zijn angst voor haaien.

Zestig jaar geleden debuteerde Hella Haasse net als Couperus met een dichtbundel en ontwikkelde zich vervolgens tot een van de allergrootste romanciers van het Nederlandse taalgebied. Redacteur Erik Schoonhoven zocht haar op in haar Amsterdamse appartement en sprak met de ‘Grande Dame’ over liefde voor personages, het kostbare vermogen om waar te nemen en natuurlijk Indië.

De komende maanden zullen in Den Haag tropischer zijn dan anders, als De Indische Zomer van start gaat. Het Louis Couperus Museum levert een bijdrage aan het groots opgezette evenement met een tentoonstelling over ‘Couperus’ laatste reis’. Ook de Genootschapsdag stond in het teken van Indië. Peter van Zonneveld sprak in de Waalse kerk over het Indische element in het werk van Couperus. Voor Arabesken licht hij zijn favoriete fragment uit De stille kracht toe.

Verder leest u in dit nummer over een niet eerder vermelde lezing van Couperus voor de Gymnasiastenbond in Deventer, een geval van ‘fictieve receptie’ van Majesteit en een grote opknapbeurt voor het borstbeeld van Couperus. Caroline de Westenholz vervolgt in deze aflevering haar zoektocht naar de Indiase bronnen van De berg van licht.

De volledige inhoudsopgave van dit jubileumnummer vindt u hier.

Facebooktwittergoogle_plusFacebooktwittergoogle_plus

Reacties

Nog geen reacties

Plaats een reactie

Nieuwsarchief