Nieuws

Autograaf Couperus opgedoken in Tussen kunst & kitsch

In het AVRO-programma Tussen Kunst & Kitsch is een tot dusver onbekende autograaf van Louis Couperus opgedoken. Het stukje tekst maakt deel uit van een bijzonder album amicorum van Emilie Couche, een jong Haags meisje dat aan het begin van de twintigste eeuw aan verschillende bekende kunstenaars vroeg een bijdrage in haar boek te schrijven of te tekenen. Dit leverde een uniek en waardevol document op, waarin zo’n honderd gesigneerde kleine tekeningen, aquarellen, teksten en handtekeningen te vinden zijn van onder meer Jozef en Isaac Israëls, Max Liebermann, Jacob Maris, Jan Toorop, Pablo Casals en Willem Mengelberg.

De bijdrage van Couperus bestaat uit de eerste en laatste zin van het verhaal Alarbot, Oud-Gothische legende, dat in 1916 voor het eerst werd gepubliceerd in het tijdschrift De kroniek. Twee jaar later werd het verhaal opgenomen in de bundel Legende, mythe en fantazie (1918).

De bekende hamvraag van het programma werd deze keer met een grote slag om de arm beantwoord. De voorzichtige schatting van de expert was dat dit album minimaal 25.000 euro waard is.

De aflevering van Tussen Kunst & Kitsch is hieronder terug te zien. Scroll voor het item over het album amicorum naar de veertigste minuut van het programma.
Get Microsoft Silverlight Bekijk de video in andere formaten.

Facebooktwittergoogle_plusFacebooktwittergoogle_plus

Reacties

Nog geen reacties

Plaats een reactie

Nieuwsarchief