Nieuws

Couperus als columnist

Dit jaar is het precies honderd jaar geleden dat Couperus begon met het schrijven van zijn wekelijkse ‘stukjes’ voor het Haagse dagblad Het Vaderland. Reden voor het Louis Couperus Museum om een tentoonstelling te wijden aan dit onderwerp.

Teleurgesteld over de voortdurend dalende verkoop van zijn romans besloot Couperus eind 1909 het roer om te gooien: voorlopig schreef de auteur geen romans meer, maar legde hij zich toe op journalistiek werk. Op 27 november 1909 verscheen zijn eerste ‘feuilleton’ in de krant. Afgezien van enkele onderbrekingen heeft Couperus tot een week voor zijn dood in 1923 iedere week een stukje ingeleverd.

Het woord ‘feuilleton’ is een beetje misleidend. Eigenlijk gaat het om wat we tegenwoordig columns zouden noemen: korte, pittige stukjes waarin Couperus op vaak luchtige wijze schrijft over de dingen die om hem heen gebeuren. Couperus wordt daarom wel de eerste columnist van Nederland genoemd.

De tentoonstelling visualiseert de populairste stukjes van Couperus die gebundeld zijn in boeken als Van en over mijzelf en anderen (1910-1917) en Korte arabesken (1911). Er zijn historische foto’s van de locaties die hem inspireerden en documenten uit het gemeentearchief van Couperus’ toenmalige woonplaats Nice te zien. Speciale aandacht is er voor het Carnaval in Nice, waar Couperus maar niet over uitgeschreven raakte. Op de expositie wordt uniek filmmateriaal van dat evenement getoond, evenals het beroemde roze carnavalskostuum van Couperus.

De tentoonstelling ‘Couperus columnist’ in het Louis Couperus Museum in Den Haag wordt op zaterdag 24 mei geopend en is daarna te zien tot en met 15 november 2009. Voor meer informatie: couperusmuseum.org.

Toevoeging 26 mei: Caroline de Westenholz, voorzitter van het Louis Couperus Museum, sprak over deze tentoonstelling in de TROS Nieuwsshow van 23 mei. Het gesprek kan hier nog beluisterd worden.

Facebooktwittergoogle_plusFacebooktwittergoogle_plus

Reacties

Nog geen reacties

Plaats een reactie

Nieuwsarchief