De binocle

Couperus in de canon!

In 2011 bestaat de Nederlandse televisie 60 jaar. De publieke omroep staat uitgebreid stil bij de ontwikkeling van de televisie door de jaren heen. In de afgelopen 60 jaar zijn er vele programma’s op de buis verschenen. Welke van deze programma’s staan in uw geheugen gegrift? Waar keek u vroeger graag naar? In het kader van 60 jaar televisie is het idee ontstaan om te komen tot een canon van 60 programmatitels.

Het is een publiekscanon, dat betekent dat de Nederlandse bevolking bepaalt welke programmatitels erin komen. De canon is opgedeeld in twaalf categorieën; talkshow, spiritualiteit, human interest, cultuur, drama, humor, kinderen/jeugd, muziek, amusement, actualiteit, diversen en sport. Voor elke categorie zijn twaalf programmatitels geselecteerd waaruit het publiek kan kiezen. Uit elke categorie gaan in totaal vijf programmatitels door naar de uiteindelijke lijst van 60 titels, waaruit de canon bestaat.

Op 16 maart was er bij het VARA-programma De wereld draait door een item te zien over de canon van televisiedrama. Acteurs Ellen Vogel, Gijs Scholten van Aschat en toneelschrijfster Maria Goossen werden geïnterviewd, en alledrie noemden ze de tv-series naar het werk van Louis Couperus uit de jaren 1970: De boeken der kleine zielenVan oude mensen…De stille kracht. Minstens een van die series moest in de canon, was de eensgezinde mening van deze toneelmensen.

Als u dit ook vindt, dan kunt u meestemmen op de site van www.tvcanon.nl. Nu Couperus niet meer op de leeslijsten van de scholen prijkt, laat dan tenminste een van de televisieseries in de canon komen! Snel gaan stemmen!

De stemming is begonnen op 1 februari. Elke twee weken komt er een nieuwe categorie bij. De laatste categorie wordt op 5 juli gepubliceerd. Daarna wordt de uiteindelijke canon samengesteld.

Facebooktwittergoogle_plusFacebooktwittergoogle_plus

Reacties

Nog geen reacties

Plaats een reactie

couperus in de media

Wij houden onze binocle nieuwsgierig gericht op verschillende media, altijd alert op de opduikende gestalte van Louis Couperus.

Ontging ons iets? Zou kunnen... Neem het ons niet kwalijk, maar mail en breng ons op de hoogte!

Let op: internet is een veranderlijk medium. Sommige links kunnen u inmiddels leiden naar niet bedoelde pagina's of... helemaal niets.

Foto van de dag

Onthulling gedenksteen Couperus

Intussen op Twitter