Nieuws

Couperus en de islam: een drietal lezingen

Op dinsdag 31 mei en woensdag 1 juni vindt de tweedaagse conferentie ‘Islam en moslims in Nederlandse kunst en literatuur’ plaats. Tijdens deze conferentie geven specialisten uit verschillende vakgebieden presentaties over het beeld van de islam in de Nederlandse kunst en literatuur vanaf de middeleeuwen tot heden. Louis Couperus is goed vertegenwoordigd; maar liefst drie lezingen zijn gewijd aan zijn werk.

Op de eerste dag, van 10.30 tot 11.00 uur, spreekt Michiel Leezenberg (Universiteit van Amsterdam) over ‘islam, ethiek en seksualiteit in Louis Couperus’ De stille kracht’. In zijn bijdrage vraagt Leezenberg zich af in hoeverre Couperus’ beeld van de islam iets van doen heeft met de zogeheten ‘ethische politiek’ in Nederlands-Indië. Deze politiek, was – althans in theorie – niet langer uitsluitend gericht op de economische exploitatie van Nederlands-Indië, maar propageerde ook de economische en politieke zelfstandigheid die de plaatselijke bevolking op termijn zou moeten krijgen.

De tweede spreker, Jaap Goedegebuure (Universiteit Leiden), treedt aan op de tweede dag. Vanaf 9.00 uur laat hij zijn licht schijnen over Couperus en het oriëntalisme. Louis Couperus was zijn leven lang gefascineerd door wat in zijn tijd ‘de Oriënt’ heette. Goedegebuure betoogt aan de hand van Couperus’ romans, verhalen en reisverslagen dat zijn belangstelling voor de antieke culturen van het Midden-Oosten, de Arabische beschaving van de middeleeuwen en de Noord-Afrikaanse samenleving het best kan worden begrepen tegen de achtergrond van het referentiekader dat is opgesteld door Edward Said in zijn beroemde boek Orientalism uit 1978.

Jacqueline Bel (Vrije Universiteit Amsterdam) ten slotte, houdt aansluitend een lezing onder de titel ‘De melancholie van de islam’, waarin zij de de reiservaringen van Couperus in Noord-Afrika vergelijkt met die van beeldend kunstenaar en schrijver Jacobus van Looy. Haar onderwerp sluit dus aardig aan op de aanstaande tentoonstelling in het Louis Couperus Museum, waarin de ‘Indische’ indrukken van twee andere kunstenaars, namelijk Isaac Israëls en Hendrik Petrus Berlage, worden vergeleken met die van Couperus.

De conferentie is voor iedereen gratis toegankelijk. De eerste dag van de conferentie vindt plaats in de Tinbergenzaal van het Trippenhuis, Kloveniersburgwal 29, in Amsterdam. Als u de lezingen van Goedebeguure en Bel op de tweede dag wilt bijwonen, dan bent u welkom in de Grote vergaderzaal van het Scaliger Instituut, Witte Singel 27, in Leiden. Het volledige programma vindt u hier (pdf-file), en hier kunt zich aanmelden.

Facebooktwittergoogle_plusFacebooktwittergoogle_plus

Reacties

2 reacties op “Couperus en de islam: een drietal lezingen”

 1. Wonende in Vancouver, Canada, ik zou het zeer op prijs stellen als het mogelijk zou zijn u mij deze drie lezingen in digitale form zou kunnen sturen.

  Geplaatst door Dr. Jan H. Boer | 14 september 2011, 02:11
 2. Geachte heer Boer,

  Dan zult u contact moeten opnemen met de organisatie. Wij brengen hier alleen het nieuws over de conferentie.

  Met vriendelijke groet,

  Peter Hoffman

  Geplaatst door Peter Hoffman | 14 september 2011, 14:13

Plaats een reactie

Nieuwsarchief