Nieuws

Couperus in het vernieuwde Letterkundig Museum

Op 5 maart 2010 ging het verbouwde Letterkundig Museum weer open. Op de nieuwe Nationale Schrijversgalerij sta je oog in oog in oog met schrijvers van toen en nu. Alfabetisch op schrijversnaam zijn meer dan 500 portretten te zien. Het is een bont overzicht van vele generaties schrijvers, geportretteerd in talloze technieken.

Voor Louis Couperus kozen de conservatoren voor een modern schilderij door Peter Donkersloot uit 2001. Het Warhol-achtige doek is gebaseerd op de bekende foto van Couperus met de bontkraag en hoed. Het kleine werk, dat wat verstopt in de gang naar de studiezaal hangt, valt praktisch weg boven het enorme zelfportret van Jan Cremer. In de entree van het museum is dit portret echter vele malen gereproduceerd.

In het Pantheon is uiteraard ook een ‘digitaal venster’ met informatie over Louis Couperus te vinden. Die informatie is beperkt tot enkele boekomslagen, de onvermijdelijke roze smoking en hét filmpje van zijn zestigste verjaardag. De zeer korte teksten verwijzen naar de waardering van Oscar Wilde voor Couperus’ Noodlot. Een aparte vitrine is gewijd aan De stille kracht, met de beroemde gebatikte band, pagina’s uit diverse handschriften en een brief van Couperus aan zijn zuster Constance Valette in Indië.

In Letter, een eenmalig uitgegeven glossy magazine waarin het Pantheon centraal staat, wordt veel aandacht aan Couperus besteed. Zo noemt oud-directeur Anton Korteweg Elisabeth Baud als Couperus’ muze, is er een jeugdportret afgebeeld en een mooie foto van Couperus’ afgietsel van de Eros van Praxiteles. Het verrassendste is een herinnering van Jan Siebelink aan een bezoek met Frédéric Bastet aan het Couperushuis in de Surinamestraat. Een gebeurtenis die in zijn roman Het lichaam van Clara, die eind 2010 verschijnt, een rol zal spelen.

Facebooktwittergoogle_plusFacebooktwittergoogle_plus

Reacties

Nog geen reacties

Plaats een reactie

Nieuwsarchief