Nieuws

Couperus op de planken

Een recente schenking van de familie Baud is aanleiding voor de wintertentoonstelling in het Louis Couperus Museum. De gift bestaat uit drie programma’s voor amateurtoneelvoorstellingen en tableaux vivants die zijn opgevoerd in de jaren 1880. Louis Couperus en zijn nichtjes Elisabeth en Minta Baud waren de acteurs in deze in familiekring opgevoerde voorstellingen, en Couperus trad in zeker één geval als ‘directeur’ en ‘regisseur’ op. Het zijn unieke documenten die nog niet eerder aan het publiek zijn vertoond.

Louis Couperus was, in de woorden van zijn biograaf Frédéric Bastet, ‘een theaterdier’. Hij was graag operazanger geworden, en van jongs af aan deed hij ook graag mee aan de talloze familieconcerten. Zelf heeft hij weinig voor het toneel geschreven, maar zijn werk is des te meer bewerkt voor toneel, film en zelfs opera.

De expositie ‘Couperus op de planken’ besteedt aandacht aan beide aspecten: Couperus’ eigen verrichtingen op toneel, en de vele interpretaties van zijn boeken in het theater en op het witte doek. Een reconstructie van een van de tableaux vivants uit de genoemde programma’s vindt plaats in de serre van het museum. Het belooft een kleurige, theatrale tentoonstelling te worden, met affiches, kostuums, decors en zetstukken.

De expositie wordt geopend door Gerard Soeteman, die het scenario schrijft voor Paul Verhoevens verfilming van De stille kracht. De opening is uitsluitend toegankelijk voor vrienden van het museum; van 18 november 2010 tot en met 15 mei 2011 is de tentoonstelling voor iedereen te zien.

Facebooktwittergoogle_plusFacebooktwittergoogle_plus

Reacties

Nog geen reacties

Plaats een reactie

Nieuwsarchief