Nieuws

Couperus schreef de meeste ‘klassiekers’

Van alle Nederlandstalige auteurs uit heden en verleden heeft Louis Couperus de meeste ‘klassiekers’ op zijn naam staan. Dat blijkt uit een enquête die werd gehouden onder de leden van De Maatschappij der Nederlandse Letterkunde. De Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse letteren, die het onderzoek uitvoerde, wilde achterhalen hoe door de leden van een van de belangrijkste en gezaghebbendste literaire organisaties in het Nederlandse taalgebied gedacht wordt over aard en omvang van de Nederlandse literaire canon.

In de top 19 van de belangrijkste boeken uit de Nederlandse literatuur overheerst Couperus met drie noteringen: De boeken der kleine zielen (vijfde plaats), Eline Vere (dertiende plaats) en Van oude menschen, de dingen, die voorbij gaan… (nummer veertien). De lijst wordt soeverein aangevoerd door de Max Havelaar. Multatuli is volgens het onderzoek verreweg de belangrijkste auteur van het Nederlandstalige taalgebied. Couperus moet genoegen nemen met een eervolle tweede plaats.

De volledige uitslag en analyse van de enquête is te lezen op de website van de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse letteren, waar ook ruimte is voor kritiek: ‘Nogal absoluut gestelde vragen. Antwoorden dienen met enig relativeringsvermogen gelezen te worden,’ zo waarschuwt een respondent.

Facebooktwittergoogle_plusFacebooktwittergoogle_plus

Reacties

Nog geen reacties

Plaats een reactie

Nieuwsarchief