Nieuws

D66 in de bres voor woonhuis Couperus

De strijd om het behoud van het woonhuis van Couperus heeft een nieuwe injectie gekregen, nu ook de landelijke politiek zich bemoeit met de kwestie. Kamerlid Boris van der Ham (D66) heeft minister Plasterk (PvdA) van Cultuur opgeroepen om alles in het werk te stellen om het Couperus-huis in Den Haag als cultureel erfgoed te behouden.

Het huis waar Louis Couperus zijn debuutroman Eline Vere (1889) schreef, staat inmiddels al weer twee jaar te koop, nadat de voormalige bewoner, de Egyptische ambassadeur, elders zijn intrek nam. Van der Ham: ‘Het is een monumentaal pand dat onmiskenbaar een deel vormt van onze vaderlandse geschiedenis. Ik vind dat het kabinet er alles aan moet doen om zo’n stuk nationaal erfgoed ook voor toekomstige generaties te behouden.’ Hij vraagt de minister om samen met de Stichting Couperushuis Surinamestraat, de gemeente Den Haag en de provincie Zuid-Holland te bekijken hoe dit gerealiseerd kan worden.

De Haagse cultuurwethouder Klijnsma weigert nog steeds een actieve rol te spelen in het project, en wees eerder dit jaar zelfs de een subsidieaanvraag van het Louis Couperus Museum af. Ook de gemeentefractie van D66 laat het er niet bij zitten: ‘Wij vinden Couperus zó belangrijk voor Den Haag dat we het gemeentebestuur oproepen meer te doen dan het nu doet. Wethouder Klijnsma stelt zich tot nu toe wel erg afstandelijk op. Ze wil meedenken en helpen met vergunningen. Voor ons is dat te mager’, zo stelt fractievoorzitter Marjolein de Jong in het AD.

In dezelfde krant toont Ankie van der Bol, voorzitter van de Stichting Couperushuis, zich opgetogen over de nieuwe steun: ‘Het is geweldig dat nu ook de landelijke politiek interesse toont. We zijn er nog lang niet, maar zetten steeds weer een stapje.’

Facebooktwittergoogle_plusFacebooktwittergoogle_plus

Reacties

Nog geen reacties

Plaats een reactie

Nieuwsarchief