Nieuws

Eline Vere als ministrip

Het lijkt de laatste jaren een ware rage te worden: het ‘verstrippen’ van meesterwerken uit de Nederlandse literatuur. Bekende werken van Nescio, Elsschot, Multatuli, Wolkers en vele anderen verschenen als meer of minder tekstgetrouw beeldverhaal, vaak van de hand van ‘meesterverstripper’ Dick Matena. Strips, zo lijkt de boodschap, zijn allang niet meer voor kinderen alleen.

Op de Kunststripbeurs in Utrecht werd op 6 november een dik boek gepresenteerd, waarin het resultaat van vele literaire verstrippingen kan worden bewonderd. Mooi is dat! Hoogtepunten van de Nederlandse literatuur verbeeld werd samengesteld door Gert Jan Pos en bevat bijdragen van 57 Vlaamse en Nederlandse striptekenaars, die allemaal één literair werk voor hun rekening namen. De bijdragen beslaan de Nederlandse literatuur van ‘Hebban olla vogala’, de oudste zin, tot Joe Speedboot van Tommy Wieringa. Daartussen ook een verstripping van Eline Vere door Maarten Vande Wielen. In precies negen plaatjes voltrekt zich het treurige lot van de tot stripfiguur gemetamorfoseerde heldin.

Mooi is dat! kost 34,95 euro in de betere boekhandel. De tekeningen uit het boek worden tot en met 15 januari 2011 geëxposeerd in de Openbare Bibliotheek Amsterdam.

Facebooktwittergoogle_plusFacebooktwittergoogle_plus

Reacties

Nog geen reacties

Plaats een reactie

Nieuwsarchief