Nieuws

Erkend en miskend: Alma Tadema

Met de tentoonstelling onder de titel ‘Erkend en miskend’ beoogt Museum Mesdag een nieuw licht te werpen op de studiejaren van de schilder Lourens Alma Tadema (1836-1912) in Antwerpen en Brussel. Hij bezocht in Antwerpen de Academie voor Beeldende Kunsten en kreeg les van de Belgische historieschilder Henri Leys. Verder werd Alma Tadema lid van verschillende Belgische kunstenaarsverenigingen. Naast vroege werken van Alma Tadema toont de expositie ook schilderijen van Nederlandse en Belgische historieschilders onder wie Charles Rochussen, Nicolaas Pieneman, Henri Leys en Gustave Wappers.

Verder is er aandacht voor de ontvangst van het werk van Alma Tadema in Nederland. De in Friesland geboren kunstenaar was zeer populair in Engeland en werd zelfs in de adelstand verheven. Maar ook in Nederland waren er bewonderaars van zijn werk, onder wie Louis Couperus. De auteur herkende in Tadema een geestverwant, met wie hij een esthetiserende en geromantiseerde visie op de oudheid deelde.

De tentoonstelling is te bezichtigen van 9 februari tot en met 1 mei. Museum Mesdag is gevestigd aan de Laan van Meerdervoort 7f in Den Haag, en geopend van dinsdag tot en met zondag van 12.00 tot 17.00 uur.

Facebooktwittergoogle_plusFacebooktwittergoogle_plus

Reacties

Nog geen reacties

Plaats een reactie

Nieuwsarchief