Nieuws

Lezing Maarten Klein over Iskander

Op het Vierde Zenobiacongres, gewijd aan Alexander de Grote, spreekt neerlandicus Maarten Klein over Iskander, Couperus’ laatste roman uit 1920. Het symposium belicht vanuit verschillende invalshoeken de confrontatie tussen de legendarische veroveraar Alexander en zijn Perzische tegenstrever Darius, alsmede de sporen die zij van Macedonië tot in Babylon en Alexandrië hebben nagelaten. Er is aandacht voor geschiedenis, archeologie, beeldende kunst en literatuur, vanuit oostelijk én westelijk perspectief, van de oudheid tot heden.

De lezingen worden gehouden op zaterdag 30 oktober in de aula van de Universiteit van Amsterdam. Meer informatie over het programma en de wijze van aanmelding vindt u op de website van Stichting Zenobia.

Overigens zijn binnenkort maar liefst twee tentoonstellingen over Alexander de Grote te bezoeken. Vanaf 17 september is in het Allard Pierson Museum in Amsterdam de expositie Alexanders Erfenis – Grieken in Egypte te zien. Het museum koos voor Egypte, omdat Alexanders erfenis daar de meeste en duidelijkste sporen heeft achtergelaten. In De onsterfelijke Alexander de Grote, die een dag later begint, richt de Hermitage Amsterdam het vizier op álle landen waarmee Alexander in aanraking kwam op zijn grote veroveringstocht naar het Oosten: Perzië, Egypte, Afghanistan, India, tot aan de grens met Mongolië. Het is daarmee de eerste tentoonstelling die op zo grote schaal het hellenisme toont als mondiaal proces van wederzijdse beïnvloeding tussen verschillende beschavingen en culturen.

Facebooktwittergoogle_plusFacebooktwittergoogle_plus

Reacties

Nog geen reacties

Plaats een reactie

Nieuwsarchief