Nieuws

Louis Couperus Museum belicht koningsromans

Koningin Beatrix is in januari 2008 zeventig jaar geworden. Over vermoedelijk niet al te lange tijd zal zij plaatsmaken voor haar zoon, kroonprins Willem-Alexander. Twee redenen waarom het Louis Couperus Museum in de zomer een tentoonstelling organiseert waarin Couperus’ zogenaamde ‘koningsromans’ centraal staan. Het gaat bij deze expositie niet zozeer om het literaire gehalte als wel om historische context van de romans.

De boeken Majesteit (1893), Wereldvrede (1895) en de korte novelle Hooge Troeven (1896) spelen zich af in het fictieve keizerrijk Liparië. Tijdens zijn leven waren deze koningsromans Couperus’ populairste, best verkochte en meest vertaalde boeken.

Couperus bleek bijzonder goed op de hoogte van het wel en wee van de Europese vorstenhuizen aan het eind van de negentiende eeuw. Hij gebruikte deze kennis om zijn fictieve keizerrijk op kleurrijke wijze vorm te geven. Hoofdpersoon kroonprins Othomar vertoont bijvoorbeeld opvallende overeenkomsten met contemporaine troonopvolgers als Rudolf van Habsburg, Nicolaas Romanov en de prins van Oranje.

Op de tentoonstelling zijn prenten uit de buitenlandse geïllustreerde pers van zijn tijd te zien, die aantonen hoe zorgvuldig de auteur zich documenteerde. Kabinetportretten van de genoemde Europese vorsten geven een beeld van de wereld van de toen regerende monarchen en hun troonopvolgers die Couperus tot inspiratie dienden. Bruiklenen uit het Koninklijk Huisarchief en Museum Paleis het Loo plaatsen de koningsromans in de context van de Nederlandse monarchie van de jaren 1890. Een selectie Franse romans demonstreert dat Couperus’ boeken pasten in een eigentijdse literaire stroming. Zeldzame drukken en vertalingen van Couperus’ koningsromans en andere documenten uit de collectie Sine Qua Non, de beroemde verzameling van J.A. Eekhof, worden voor het eerst aan het publiek gepresenteerd. Ook toont het museum de onlangs openbaar geworden illustraties van W.F.A.I. Vaarzon Morel. De tekeningen van deze kunstenaar waren bestemd voor de derde druk van Majesteit.

De tentoonstelling ‘Een gouden druppel bloed…’ De koningsromans van Louis Couperus wordt geopend op donderdag 22 mei en is te bezoeken tot en met 16 november 2008. Bezoek de website van het museum voor meer informatie.

Facebooktwittergoogle_plusFacebooktwittergoogle_plus

Reacties

Nog geen reacties

Plaats een reactie

Nieuwsarchief