Nieuws

Nieuw Couperus Cahier: Couperus en Buysse

Fysiek gesproken bestond er nauwelijks een grotere tegenstelling dan tussen Louis Couperus en zijn Vlaamse collega Cyriel Buysse. Couperus stond bekend als mondaine, androgyne dandy en Buysse als stoere vrouwenliefhebber. Ook in hun werk zijn evidente verschillen aan te wijzen. Toch klikte het tussen de twee heren die vanaf 1903 samen met W.G. van Nouhuys de redactie vormden van het tijdschrift Groot Nederland.

In dit twaalfde Couperus Cahier onthult eminent Buysse-kenner Anne Marie Musschoot dat beide auteurs al rond 1900 contact met elkaar onderhielden. Zij gaat dieper in op de hartelijke relatie tussen de twee schrijvers, de betrokkenheid op elkaars werk, de literaire verschillen en overeenkomsten, en op de receptiegeschiedenis van beide auteurs. In het tweede deel van haar essay zijn de brieven van Louis Couperus aan de familie Buysse, een brief van Buysse aan zijn echtgenote Nelly Dyserinck en het opstel ‘Couperus Beleedigd’ opgenomen.

Anne Marie Musschoot was tot 2007 werkzaam als hoogleraar moderne Nederlandse literatuur en algemene literatuurwetenschap aan de Universiteit Gent. Zij is voorzitter van het Cyriel Buysse Genootschap en bezorgde onder meer het verzameld werk van Cyriel Buysse en enkele bloemlezingen.

Lees hier meer over de bestelwijze van dit Couperus Cahier.

Facebooktwittergoogle_plusFacebooktwittergoogle_plus

Reacties

Nog geen reacties

Plaats een reactie

Nieuwsarchief