Nieuws

Tentoonstelling ‘Couperus culinair’

De wintertentoonstelling in het Louis Couperus Museum is geïnspireerd door het kookboek van José Buschman, Couperus Culinair, dat dit voorjaar verscheen bij uitgeverij Bas Lubberhuizen. Dit boek met de lievelingsgerechten van Louis Couperus is opgezet als een literair en culinair drieluik, met als thema’s Den Haag, Indië en Italië. Deze onderwerpen zullen op deze tentoonstelling verder worden uitgelicht: chic eten in Den Haag rond 1900, de koloniale rijsttafel in Indië (en Den Haag) en mediterraan tafelen in Italië. Ten slotte wordt ook aandacht besteed aan de ‘five o’clock tea’, zoals die rond 1900 in de mode was. Couperus was naar verluidt een groot liefhebber van thee met ‘brosse koekjes’.

José Buschman, historica en medeoprichtster van het Louis Couperus Genootschap, werd tot haar publicatie geïnspireerd door de vondst van een kookboek van de bekende Italiaanse kok Pellegrino Artusi uit het bezit van Elisabeth Couperus-Baud: La Scienza in cucina e l’Arte di mangiar bene, oftewel De Wetenschap in de keuken en de Kunst van goed eten. Elisabeth heeft haar favoriete recepten in potlood achter in het boek genoteerd, met paginaverwijzingen. Hierdoor weten we met zekerheid wat de favoriete Italiaanse gerechten waren in huize Couperus. Het is natuurlijk wel de vraag of Couperus’ vrouw zelf kookte, of dat zij haar keukenmeid hiertoe opdracht gaf. De auteur gebruikte beschrijvingen van menu’s of van maaltijden graag om zijn personages extra te typeren.

Nieuw op de tentoonstelling is een tweetal tekeningen van de hand van de schilder, tekenaar en graficus Henricus (Hendricus Jansen, 1867-1921), vermoedelijk bedoeld als boekillustraties. De tekeningen zijn onlangs geschonken aan het Haags Historisch Museum; aan het Louis Couperus Museum de eer om ze voor het eerst aan het publiek te laten zien. Henricus is heden ten dage vooral bekend om zijn plafonddecoratie in de Koninklijke Schouwburg en de muurschilderingen in de lounge en restaurant ‘Henricus’ in het Carlton Ambassador Hotel te Den Haag. Het is (nog) niet bekend voor welke publicatie de genoemde tekeningen bedoeld zijn.

De tentoonstelling wordt aangevuld met kunstfoto’s van gerechten naar het boek van José Buschman, van de hand van fotograaf Rein Janssen. Verder zal het beroemde Couperusservies te zien zijn, antiquarische kookboeken, de theekopjes die altijd meereisden met het echtpaar Couperus, en vele foto’s, affiches en gravures van restaurants in Den Haag, Indië en het Italië uit Couperus tijd.

De tentoonstelling is vanaf 16 november 2013 tot en met 11 mei 2014 te zien in het Louis Couperus Museum, Javastraat 17, in Den Haag.

Facebooktwittergoogle_plusFacebooktwittergoogle_plus

Reacties

Nog geen reacties

Plaats een reactie

Nieuwsarchief