De binocle

Stille krachtmeting

Natuurlijk schreeuwt De stille kracht om eens fatsoenlijk verfilmd te worden, en dat leek uiteindelijk ook te gaan gebeuren, maar wat te denken van het nieuws dat nu twee regisseurs zich hebben vastgebeten in hetzelfde been? Loopt een derde ermee heen? Of, waarschijnlijker in een klein filmland als Nederland, komt het er dan helemaal niet meer van? Op locatie hoeven ze elkaar in ieder geval niet voor de voeten te lopen – Indonesië is groot genoeg. Maar ook in artistieke zin hoeft dat niet per se het geval te zijn.

Er is het hoopgevende voorbeeld van de verfilming van Les Liaisons dangereuses, de magistrale briefroman van Pierre Choderlos de Laclos. Zowel Stephen Frears als Milos Forman begon op ongeveer hetzelfde moment aan een eigen filmversie, aanvankelijk onwetend van elkaars plannen. Zo kon het gebeuren dat Michelle Pfeiffer tegelijkertijd de rol van Marquise de Mertuil en die van Mme de Tourvel kreeg aangeboden. Beide heren zullen toen ongetwijfeld hun regisseurspet hebben afgenomen om zich eens uitgebreid op het achterhoofd te krabben. Maar ze lieten zich niet door elkaar intimideren en gingen hun eigen weg. Met twee zeer verschillende, maar uitstekende films als resultaat, ongeacht of je uiteindelijk de voorkeur geeft aan de cynische, kille ondertoon in Dangerous Liaisons of dat je je liever laaft aan de warmbloedige erotiek in Valmont. Wie weet heeft juist de wetenschap dat een ander met dezelfde muze vrijt de regisseurs tot grote hoogte gestuwd.

Laten we dan maar hopen op een soortgelijke artistieke wedloop tussen Paul Verhoeven en Orlow Seunke. Misschien levert die eindelijk eens een prachtige Couperus-verfilming op. Dat moet toch eens lukken, want geen enkele auteur is zo goed verfilmbaar als Couperus, die als geen andere auteur schreef met een cinematografische pen. Nu nog een regisseur die over een literaire lens beschikt. En over een grote zak met geld natuurlijk.

Facebooktwittergoogle_plusFacebooktwittergoogle_plus

Reacties

Nog geen reacties

Plaats een reactie

couperus in de media

Wij houden onze binocle nieuwsgierig gericht op verschillende media, altijd alert op de opduikende gestalte van Louis Couperus.

Ontging ons iets? Zou kunnen... Neem het ons niet kwalijk, maar mail en breng ons op de hoogte!

Let op: internet is een veranderlijk medium. Sommige links kunnen u inmiddels leiden naar niet bedoelde pagina's of... helemaal niets.

Foto van de dag

Cateau Couperus

Intussen op Twitter