Nieuws

Tien jaar Louis Couperus Museum

Op zaterdag 10 juni – de verjaardag van Louis Couperus – verrichtte Volkskrant-criticus en -redacteur Arjan Peters met een toespraak de opening van de tentoonstelling ‘Hommage aan Couperus’. In deze expositie, waarmee het Louis Couperus Museum zijn tiende verjaardag viert, gaat het niet om de inhoud, maar staat het uiterlijk van Couperus’ boeken centraal.

De auteur was een groot liefhebber van mooi uitgevoerde boeken. Hij bemoeide zich ook persoonlijk met de uitvoering van zijn eigen werken. Naast handelsuitgaven, die vaak al schitterende banden hadden, verschenen er ook zogenaamde Pracht- of Weelde-edities, nog luxueuzer gebonden en gedrukt op bijzonder papier.

Ook na zijn dood en met name sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw verschijnen er regelmatig bibliofiele edities van verhalen, fragmenten en brieven van Couperus bij zogenaamde private presses. Een private press is een kleine zelfstandige uitgeverij die veel nadruk legt op de uiterlijke verschijningsvorm van het boek: een bijzondere typografie, een mooie band, prachtige illustraties en speciaal papier. Het zetten en drukken gebeurt meestal met de hand. Dit arbeidsintensieve proces heeft tot gevolg dat zowel de oplage als de omvang beperkt blijft. De tentoonstelling biedt een overzicht van deze gedrukte juweeltjes. Ook besteedt het Museum aandacht aan de totstandkoming ervan, zoals de correspondentie over een uitgave, ontwerpen en drukproeven. Verder worden originele kunstwerken getoond die als boekillustratie zijn gebruikt.

Ter gelegenheid van de tentoonstelling verscheen een bibliografie van de private-pressuitgaven van Couperus’ werk. Dit rijk geïllustreerde boek, samengesteld door Arnold Pippel en Menno Voskuil, bevat tevens een verhaal over de ontstaansgeschiedenis van een bibliofiele uitgave. Het Boek van Adel, met een voorwoord van H.T.M. van Vliet, is een uitgave van Louis Couperus Museum en is aldaar verkrijgbaar voor 15,00 euro.

De tentoonstelling ‘Hommage aan Couperus’ is nog te zien tot en met 12 november.

Facebooktwittergoogle_plusFacebooktwittergoogle_plus

Reacties

Nog geen reacties

Plaats een reactie

Nieuwsarchief