Nieuws

Van oude menschen… op DBNL

Het leeuwendeel van Couperus’ werk staat inmiddels integraal op internet. Op www.letteren-online.nl, verreweg de grootste bron, zijn bijna alle romans en verhalenbundels in digitale vorm beschikbaar. Regelmatig worden er nieuwe titels aan toegevoegd. Het is een lovenswaardig en nuttig project, maar voor wetenschappelijk onderzoek zijn deze elektronische teksten minder geschikt, omdat de gebruikte edities willekeurig gekozen zijn. Zo worden sommige teksten in de oorspronkelijke, andere weer in moderne spelling aangeboden. Verder ontbreken er paginaverwijzingen en een tekstverantwoording.

Aan de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren, het gestaag groeiende corpus van elektronische, wetenschappelijk verantwoorde edities van Nederlandse klassiekers, is onlangs Van oude menschen, de dingen, die voorbij gaan… in de editie Volledige Werken Louis Couperus toegevoegd, inclusief de verantwoording, tekstvarianten en paginanummering. Het is te hopen dat het niet bij deze titel blijft.

Ook sinds deze maand bij DBNL: het door neerlandici vaak verguisde maar nog steeds onmisbare vierdelige Handboek tot de geschiedenis der Nederlandse letterkunde van G.P.M. Knuvelder. Natuurlijk is er een fors hoofdstuk gewijd aan het leven en werk van Louis Couperus.

Facebooktwittergoogle_plusFacebooktwittergoogle_plus

Reacties

Nog geen reacties

Plaats een reactie

Nieuwsarchief