Nieuws

Viering tienjarig jubileum

De uiteindelijk zeer geslaagde viering van het tienjarig bestaan van het Louis Couperus Genootschap, op zondag 27 april in het Kurhaus te Scheveningen, kende een enigszins valse start: NRC-columniste Elsbeth Etty, die een lezing zou houden over de Haagse romans van Couperus, moest op het laatste moment wegens persoonlijke omstandigheden verstek laten gaan. Gelukkig was Karin de Graaff, de voormalige voorzitter van het Genootschap, bereid om de ontstane leemte in het programma op te vullen met een geïmproviseerd betoog over het nieuwe Couperus Cahier dat die middag ten doop werd gehouden. In het Cahier beschrijft zij de geschiedenis van het eerste Genootschap (1928-1936) dat was gewijd aan Louis Couperus.

Couperus-biograaf Frédéric Bastet sprak over de vaak moeizame relatie tussen Louis en Elisabeth Couperus’ voorouders en koning Willem III. Verschillende anekdotes uit de bewaarde familiearchieven doen vermoeden dat Couperus minder dan tot nu toe werd aangenomen zijn rijke fantasie hoefde aan te spreken toen hij zijn koningsroman Majesteit concipieerde.

Behalve het Cahier werden er nog twee nieuwe uitgaven aan de donateurs gepresenteerd. In de Tijdladder Louis Couperus, samengesteld door Peter Hoffman, zijn voor het eerst bio- en bibliografische gegevens overzichtelijk in een schema bijeengebracht, zodat men in één oogopslag het leven en werk van de auteur kan overzien.

Maar de meeste aandacht ging natuurlijk uit naar dé primeur van deze middag: het boekje van Caspar Wintermans, waarin twee recent teruggevonden brieven van Louis en Elisabeth Couperus aan Oscar Wilde staan afgedrukt.

De middag werd besloten door de literaire theatervoorstelling ‘De liefde is de grootste straf’: Gepke Witteveen, André van den Berg en Rein Edzard voerden de donateurs langs een poëtische en muzikale reis door de geschiedenis der Nederlandse letteren.

Facebooktwittergoogle_plusFacebooktwittergoogle_plus

Reacties

Nog geen reacties

Plaats een reactie

Nieuwsarchief