Datum
26-01-2014


Tijd
16:00 uur


Locatie
Louis Couperus Museum


Adres
Javastraat 17
2585 AB Den HaagLezing Frans van der Linden over Hofstad van Joh.W. Broedelet
Op zondag 26 januari a.s. geeft neerlandicus Frans van der Linden in het Louis Couperus Museum in Den Haag  een lezing over de recent verschenen heruitgave van de satirische sleutelroman Hofstad (1909) van Joh.W. Broedelet, waarin Couperus figureert onder de naam ‘Louis Poepjes’.

Tijdgenoten wezen de vrijmoedige toon en de in hun ogen soms schunnige inhoud af, maar roemden het boek als satire. Bij het Haagse publiek kreeg Hofstad het kortstondige succes van een schandaalroman. Iedereen wilde wel eens weten wie wie was in deze sleutelroman, en wat er aan smakelijke roddels nu zwart op wit stond. Dat leidde ertoe, zoals een krant meldde, ‘dat men het in Den Haag uit elkanders handen rukt en dat leesbibliotheken het nooit in huis hebben’.

Voor ons heeft het boek niet alleen nog waarde vanwege de levendige stijl waarin het geschreven is. Het laat ook zien hoe een geïnteresseerde buitenstaander dacht over de handel en wandel van vertegenwoordigers van de Haagse elite en de indruk die bekende Haagse kunstenaars ( Couperus, Mesdag) uit die tijd op het publiek maakten. En dat alles in een stad waar men elkaar ontmoette in de Franse Opera, in Pulchri Studio, in het rendez-voushuis Klingeling, kortom: in het ‘klein Parijs’, zoals een recensie Den Haag destijds noemde.

Frans van der Linden heeft de heruitgave van een verhelderende inleiding voorzien en gidst de lezer als het ware door het boek, dat in de oorspronkelijke uitgave nu eenmaal een te grote aanslag doet op ons uithoudingsvermogen. Hofstad verscheen in de Prominent reeks van uitgeverij Tiem. Het boek is voor 19,95 euro verkrijgbaar in het Louis Couperus Museum.

Reservering en prijs
Voorafgaand aan de lezing wordt u ontvangen met een Haags kopje thee en een Couperuskoekje. Reserveren is gewenst via: info@louiscouperusmuseum.nl. De bijdrage voor de lezing en thee/koffie is vijf euro; de museumentree bedraagt vier euro, maar is gratis voor amici van het museum en houders van een museumkaart.

Aansluitend bestaat de mogelijkheid om bij onze buren Indisch restaurant Blauw of bij visrestaurant Bistro Mer een Couperusmenu bestellen. De menu’s zijn te bestellen tussen 17:00 en 18:00 uur op zondag, na een bezoek aan het museum.

FacebooktwitterFacebooktwitter

Kalender

<< jul 2021 >>
mdwdvzz
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1