Nieuws

Arabesken nr.29 verschenen

Het mei-nummer van Arabesken wordt geopend door Karin Peterson, oud-voorzitter van het Louis Couperus Genootschap, die onlangs op het spoor kwam een prachtige collectie foto’s van het Indische Pasoeroean van rond 1900, afkomstig uit de nalatenschap van resident André Salmon. De foto’s tonen het plaatsje zoals Couperus het gezien en als Laboewangi vereeuwigd heeft in De stille kracht.

Dat er een roman staat te verschijnen over dezelfde tijd is misschien niet zo heel bijzonder, maar ons Couperus-hart gaat sneller kloppen als de hoofdpersoon Elisabeth Couperus-Baud blijkt te heten. Redacteur Rémon van Gemeren sprak met de schrijfster die het aandurfde om een beroemd schrijversechtpaar in een literair werk tot leven te wekken.

Ook Caroline de Westenholz gunt ons een levendig inkijkje in het leven van het echtpaar Couperus rond 1900, maar dan via de brieven die zij schreven aan de dames Boon Hartsinck. De brieven maken deel uit van de onlangs openbaar geworden collectie-Eekhof; de originele documenten konden nu eindelijk in samenhang worden bestudeerd.

Verder schrijft Couperus-biograaf Frédéric Bastet over Couperus’ libretto voor de kinderoperette De Schoone Slaapster in het Bosch, classicus Eric Moormann over zijn favoriete fragment uit het werk van Couperus, en laat Maarten Klein zijn licht schijnen over Couperus en de muziek. Het betreft de lezing die hij gaf in de Waalse Kerk op 22 april 2007, bij welke gelegenheid hij de Couperuspenning 2007 kreeg uitgereikt.

Voor onze serie vraaggesprekken met hedendaagse auteurs over de betekenis van Couperus voor hun werk ging Erik Schoonhoven op bezoek bij Anna Enquist.

Ten slotte schreef R. Breugelmans een mooi ‘In memoriam’ voor de onlangs overleden Jan Eekhof, behalve verwoed verzamelaar van couperiana één van de trouwste donateurs van ons Genootschap.

Klik hier voor de volledige inhoudsopgave.

FacebooktwitterFacebooktwitter

Reacties

Nog geen reacties

Plaats een reactie

Nieuwsarchief