Nieuws

Arabesken nr.41 verschenen

Arabesken nr.41Dit bijzondere Couperusjaar vraagt natuurlijk om een bijzondere aflevering van Arabesken. Voor het eerst in de geschiedenis heeft het halfjaarlijkse tijdschrift van het Louis Couperus Genootschap een heuse kleurenbijlage die ‘150 jaar Louis Couperus’ een extra feestelijk tintje geeft. In de rubriek ‘Van en over de jubilaris’ leest u alles over de evenementen die er gedurende het jubileumjaar zijn en worden georganiseerd.

Deze Arabesken wordt geopend door Menno Voskuil, die ons meeneemt naar precies honderd jaar geleden. Welke plaats nam Couperus toen in te midden van het internationale literaire geweld? Wat gebeurde er in Nederland op literair gebied? En werd er in de pers aandacht geschonken aan de jubilerende Haagse schrijver? Deze publicatie loopt vooruit op de nieuwe tentoonstelling die vanaf 10 juni in het Louis Couperus Museum te zien zal zijn. Voskuil heeft als gastconservator een soort culturele dwarsdoorsnede gemaakt van het jaar 1913, toen Couperus zijn vijftigste verjaardag vierde.

Het was ook het jaar dat Louis Couperus ‘zijn zooveelste’ publiceerde. De schrijver doelde daarmee op zijn mythologische roman Herakles, die hij later zou rekenen tot zijn beste boeken. Of de critici het daarmee eens waren, leest u in het vierde deel in de serie ‘Couperus en de contemporaine kritiek’.

Verder zijn er maar liefst twee vraaggesprekken: een met de grande dame van het Nederlandse toneel, Ellen Vogel, zus van Couperusbiograaf Albert Vogel, en met auteur Stephan Enter, wiens alpinistenroman Enter inmiddels dertien keer herdrukt is. Dan zijn er nog, onder meer, bijdragen over Couperus en Michelangelo, een recensie van de nieuwe Engelse vertaling van De stille kracht, en natuurlijk de nieuwsrubriek van het Louis Couperus Museum.

Donateurs van het Genootschap ontvangen Arabesken gratis. Als u zich wilt aanmelden als donateur, voor slechts 1,85 euro per maand, klik dan hier. Losse nummers zijn, zolang de voorraad strekt, voor 9,80 euro te bestellen door overmaking van het bedrag op giro 600367 van het Louis Couperus Genootschap te Den Haag, onder vermelding van het gewenste nummer.

FacebooktwitterFacebooktwitter

Reacties

Eén reactie op “Arabesken nr.41 verschenen”

  1. Graag word ik met tterugwerkende kracht donateur van Couperus Genootschap. Kan ik alsnog ‘Arabesken’nr 39 en 40 ontvangen?

    met vriendelijke dank en een klinkend vervolg op dit mooie Couperusjaar!!!

    vriendelijke groet,
    Marja Hendriksen

    Geplaatst door drs. Marja MT Hendriksen | 8 september 2013, 14:05

Plaats een reactie

Nieuwsarchief