De binocle

Boekenweek, Couperusweek

Deze Boekenweek las boekenminnend Nederland De verrekijker van Kees van Kooten. Ook de Couperus-liefhebbers hebben hun kijkers tevoorschijn gehaald. Zij richtten hun binocles, geheel volgens het thema ‘Gouden Tijden, Zwarte Bladzijden’ op het voormalige Nederlands-Indië en stelden scherp op afbladderende pilaren op een vergane galerij.

Bas Heijne schreef woensdag namelijk in NRC dat hij samen met documentairemaker Jan Louter in Pasoeroean op Oost-Java gefilmd heeft voor een documentaire over Louis Couperus. Daar maakten zij opnames van een koloniaal gebouw waar volgens hen Couperus een gedeelte van De stille kracht schreef. Heijne schrijft enthousiast over de visionair Couperus, maar eindigt zijn stuk ietwat in mineur: ‘Steeds vaker kom ik mensen tegen die nog nooit van hem gehoord hebben. In die zin is dit haveloze gebouw het volmaakte monument voor deze schrijver en zijn adembenemende roman.’

Het Louis Couperus Genootschap werkt aan een positiever ‘monument’: een feestjaar ter gelegenheid van Couperus’ 150ste geboortedag op 10 juni 2013. Afgelopen najaar trok het toneelstuk De kleine zielen al volle zalen, maar in deze Boekenweek barstte de aandacht voor Couperus pas écht los. Inmiddels weet heel literair Nederland dat ons Genootschap 2013 heeft uitgeroepen tot het Louis Couperus Jubileumjaar. Meer dan twintig organisaties werken met ons samen om Couperus’ oeuvre tot leven te wekken. Dat doen we met inzet van alle mogelijke middelen. Van tentoonstellingen tot voorleesmiddagen, van twitterleesclubs tot een app. En een tv-documentaire, die we op 1 oktober in Het uur van de wolf mogen zien.

Bas Heijne heeft gelijk, er is nog veel werk te verzetten. In de NTR Boekenquiz struikelden alle teams over de laatste Eline Vere-vraag: van wie kreeg Eline een waaier cadeau? Maar wij zijn optimistisch. De naamsbekendheid van Couperus groeit en er zijn nu al méér mensen Couperus aan het (her)lezen dan we hadden durven hopen. Kees van Kooten hielp ons een handje door het jubileumjaar op tv te vermelden en een aantekening te maken in de Literagenda in zijn Geschenk.

En gelukkig vullen de schappen van de boekhandels zich langzamerhand met nieuwe uitgaven van Couperus’ romans. Hopelijk laten de uitgevers zich niet verleiden tot snelle ramsj en houden ze hun mooie Couperussen nu eens een paar jaar in hun magazijnen op voorraad. Dat doen hun buitenlandse collega’s immers ook. Daar hoeven Flaubert-fans tenminste niet met een binocle te speuren naar een Madame Bovary.

FacebooktwitterFacebooktwitter

Reacties

Nog geen reacties

Plaats een reactie

Foto van de dag

penningmeestergezocht.png

Intussen op Twitter