Nieuws

Burgemeester onthult plaquette geboortehuis Louis Couperus

Op zondag 9 juni 2013 hield het Louis Couperus Genootschap een officiële herdenking van de 150ste geboortedag van Louis Couperus. De Haagse Poëzieroute verzorgde een mooie plaquette op Couperus’ geboortehuis Mauritskade 43 met het gedicht ‘Liedje voor een kleine ziel” van Eric de Rooij. Burgemeester Jozias van Aartsen van Den Haag onthulde de plaquette, geassisteerd door ‘Eline Vere’. Eric de Rooij las zijn gedicht voor het publiek voor. Ook Simon Mulder droeg zijn Couperusgedicht voor: De weduwe van Indië verkwijnt.

De plaquette is een voorproefje op de blijvende Couperus gedichtenwandeling van de Haagse Poëzieroute langs plekken in Den Haag die van betekenis zijn in leven en werk van Louis Couperus. De wandeling wordt als geheel gepresenteerd in oktober 2013. De gedichten voor de wandeling zijn speciaal voor dit doel geschreven door hedendaagse dichters. Alle ingezonden gedichten zijn te lezen op de themasite www.gedichtenovercouperus.wordpress.com. De vormgeving van de gedichten en de dragers ervan is in handen van studenten grafische vormgeving van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten.

Een fragment uit het gedicht ‘Liedje voor een kleine ziel’ is ook opgenomen in de App Literaire Route Louis Couperus. Acteur Thom Hoffman sprak de citaten van Louis Couperus in voor de applicatie. Hoffman speelde onder andere Vincent Vere in de film Eline Vere en Henri van der Welcke in het toneelstuk De kleine zielen. Op de viering declameerde Thom Hoffman de tekst uit de route over het geboortehuis en de jeugd van de grote Haagse schrijver. Vanaf nu is deze digitale literaire wandeling, een samenwerking van het Louis Couperus Genootschap en het Letterkundig Museum te downloaden onder de naam Literaire Routes in Appstore voor Iphone of Google Play voor Android.

Bekijk hier de videoregistratie van het evenement, gemaakt door Haagse Dingen. Voor een fotoreportage van Tzum klik hier of hier.

Foto: Rob Mostert.

FacebooktwitterFacebooktwitter

Reacties

Nog geen reacties

Plaats een reactie

Nieuwsarchief