Nieuws

Couperus Cahier nr.XIII verschenen

Omslag Couperus Cahier XIIIElsbeth Etty, bijzonder hoogleraar literaire kritiek aan de VU Amsterdam, heeft het dertiende Couperus Cahier geschreven. In haar essay Het bloed van de barones. Seksueel geweld in Langs lijnen van geleidelijkheid betoogt zij dat Couperus’ boek naast een sleutelroman, vooral een onverholen aanklacht is tegen vrouwenonderdrukking en een scherp beeld geeft van de ongelijkwaardige verhouding tussen mannen en vrouwen rond 1900.

Etty gaat hiermee lijnrecht in tegen de mening van veel critici en onderzoekers, die hebben beweerd dat Langs lijnen van geleidelijkheid in feite een anti-feministisch boek is, en het failliet van de vrouwenemancipatie beschrijft. Waarom zou Cornélie de Retz van Loo anders terugkeren naar de tirannieke baron Brox van wie ze nét met zoveel moeite is gescheiden? Couperus schrijft: ‘Zij was zijn vrouw geweest en zij behield hem in haar bloed.’ Maar wat bedoelt hij daar precies mee?

Langs lijnen van geleidelijkheid behoort tot Couperus’ meest controversiële romans. Al direct na voorpublicatie in De Gids ontstond opschudding onder de lezers en zegden abonnees hun abonnement op vanwege het grofzinnelijke karakter van dit ‘walgelijke’ boek.

Elsbeth Etty is, naast bijzonder hoogleraar literaire kritiek, recensent van NRC Handelsblad en lid van het Comité van Aanbeveling van het Louis Couperus Genootschap. Zij schreef onder meer de biografie van Henriette Roland Holst: Liefde is heel het leven niet (1996).

De eerste bladzijden van het Couperus Cahier, inclusief de inleiding, kunt u hier alvast lezen (pdf-bestand).

Cahierabonnees krijgen Couperus Cahier XIII automatisch toegestuurd met een factuur. Losse Cahiers kunt voor u voor 12,50 euro per aflevering bestellen door overmaking van het bedrag op giro 600367 van het Louis Couperus Genootschap te Den Haag, onder vermelding van het gewenste nummer. Vergeet niet uw volledige naam en adres op de overschrijving te vermelden. Cahier-abonnees ontvangen twintig procent korting. Als u Cahier-abonnee wilt worden, kunt u nu 10 euro overmaken op giro 600367 onder vermelding van ‘Cahier XIII’ en ‘nieuwe Cahier-abonnee’. U krijgt dan bij verschijning het nieuwe Cahier automatisch toegestuurd met een factuur met deze twintig procent korting. Alle vermelde bedragen zijn inclusief verzendkosten.

FacebooktwitterFacebooktwitter

Reacties

Nog geen reacties

Plaats een reactie

Nieuwsarchief