Nieuws

Couperus-collectie Eekhof verkocht

De waarschijnlijk omvangrijkste particuliere Couperus-verzameling ter wereld is verkocht aan het Letterkundig Museum en de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. De collectie bevat onder meer een honderdtal brieven, foto’s, alle bekende luxe-uitgaven van zijn werk, vrijwel alle vertalingen, een aantal opdrachtexemplaren en een volledige verzameling van alle handelsedities in alle drukken. De collectie, afkomstig van de Leidse verzamelaar J.A. Eekhof, is voor 225.000 euro aangekocht bij het Leidse antiquariaat AioloZ.

De unieke verzameling van Eekhof is tot vandaag altijd met mysterie omgeven geweest. Elke Couperus-liefhebber wist van het bestaan, maar niemand wist precies wat de collectie precies omvatte. Zelfs vrouw en kinderen kregen nooit toegang tot zijn ‘geheime kamer’; pas in het magazijn van Piet van Winden, eigenaar van antiquariaat AioloZ, kregen zij de collectie voor het eerst onder ogen.

De Couperus-schat bevat ook een aantal verrassingen, bijvoorbeeld de oudst bekende tekst van Couperus, als zeventienjarige geschreven in vlekkeloos Frans, in een exemplaar van een verhalenbundel van R. Töppfer, de schepper van Prikkebeen. Bijzonder is ook een opdracht van de auteur in een exemplaar van de eerste druk van Eline Vere (1889): ‘Motto: “En drijft steeds door! Aan mijn onvermoeide Secretaresse, met het verzoek, altijd door, aangedreven te worden tot het schrijven van nieuwe romans.”‘ Deze woorden zijn zeer waarschijnlijk gericht aan zijn latere vrouw Elisabeth Baud.

Verder bevat de collectie ook het bewaard gebleven deel van de correspondentie van Couperus met zijn Florentijnse vriendinnen Maria en Emma Lodomez, aan de hand waarvan Couperus-biograaf Frédéric Bastet de vriendschap van de schrijver met de geheimzinnige Orlando-figuur reconstrueerde. Vanaf vandaag, de geboortedag van Louis Couperus, zullen deze topstukken uit de collectie in de centrale hal van het Letterkundig Museum en de Koninklijke Bibliotheek worden tentoongesteld.

Relevante links:
reportage op het NOS-journaal van 9 juni
vraaggesprek met Piet van Winden, eigenaar van antiquariaat van Aioloz, in de TROS Nieuwsshow van 10 juni

FacebooktwitterFacebooktwitter

Reacties

Nog geen reacties

Plaats een reactie

Nieuwsarchief