Nieuws

Couperuscollege door Liesje Schreuders

In september organiseert het Louis Couperus Genootschap speciaal voor zijn donateurs een driedelige collegereeks over het werk en leven van Louis Couperus. De colleges worden gegeven door Liesje Schreuders, literatuurhistorica en hoofdredacteur van Arabesken, en vinden plaats op 3, 10 en 24 september van 14.30 tot 17.00 uur (inclusief koffie- of theepauze) in het Louis Couperus Museum in Den Haag.

Een afzonderlijk college kost 22,50 euro; als u zich voor drie colleges inschrijft, betaalt u 17,50 euro per keer (52,50 euro in totaal). U kunt zich inschrijven door een mail te sturen naar arabesken@louiscouperus.nl, met daarin uw gegevens en de door u gewenste collegedatum/-data. U ontvangt vervolgens van ons de betalingsgegevens en, na betaling, een formele bevestiging van uw inschrijving met nadere informatie. Ook niet-donateurs kunnen zich aanmelden voor 22,50 per college of 62,50 voor de hele reeks.

Programma

  • De vele levens van Couperus (3 september)
    In het eerste college zullen we een aantal vragen beantwoorden en een aantal hardnekkige raadsels proberen te ontrafelen rond de persoon Couperus. Wat weten wij eigenlijk van zijn leven (en vooral: wat weten wij niet)? Wie was die vrouw die gedurende meer dan dertig jaar nauwelijks van zijn zijde week: Elisabeth? Wie was Orlando? Had Couperus eigenlijk een goede band met zijn ouders? Welke relatie onderhield hij met zijn vele broers en zusters, neven en nichten? Was hij werkelijk de dandy waarvoor iedereen hem hield?
  • Een gereïncarneerde Romein uit de Keizertijd (10 september)
    In het tweede college besteden we aandacht aan Couperus en de oudheid. Zijn vele historische romans en verhalen, waarin hij zijn liefde voor de Romeinse tijd, voor Alexander de Grote, voor het oude Egypte, voor al die prachtige klassieke kunst kon botvieren, komen aan bod. Maar ook de filosofische en wetenschappelijke achtergronden van dit werk blijven niet onbelicht. Wist u bijvoorbeeld dat Couperus zich voor zijn oudheidkundige romans uitgebreid documenteerde? Het Rome dat hij in De komedianten beschreef, blijkt zeer dicht bij het werkelijke oude Rome te staan. Op een paar belangrijke details na…
  • Couperus Columnist (24 september)
    Couperus, bij het grote publiek vooral bekend als schrijver van vuistdikke romans, was een begenadigd schrijver van wat we tegenwoordig z.k.v.’s zouden noemen: zeer korte verhalen. Bovendien pende hij vele anekdotes, ideeën, reisbelevenissen, ‘gewone’ gebeurtenissen en dagelijkse beslommeringen neer in zijn feuilletons: de toenmalige column, bedoeld voor het kranten lezend publiek van zijn tijd. Couperus schreef over werkelijk alles en van alles kon hij een grappig, ontroerend, amusant of interessant verhaal maken. Zijn feuilletons behoren nog steeds tot het meest leesbare en vermakelijke van wat hij heeft geschreven, en ze bieden bovendien een schat aan informatie over hoe Couperus dacht over de belangrijke  ontwikkelingen van zijn tijd. Dit derde college geeft u alle ins en outs van Couperus als immer inventieve en vermakelijke columnist.
FacebooktwitterFacebooktwitter

Reacties

Nog geen reacties

Plaats een reactie

Nieuwsarchief