Nieuws

Couperus in de dikke Zwagerman

Naast de dikke Komrij hebben nu sinds kort ook de dikke Zwagerman: een anthologie van het Nederlandstalige korte verhaal. De bloemlezer wil met de mammoetuitgave de strijd aanbinden met de veronachtzaming van het genre.

Nog altijd hebben uitgevers liever dat een auteur een dikke roman in het vooruitzicht stelt dan een verhalenbundel, die veel moeilijker aan het lezerspubliek te slijten is. Dat was al zo in Couperus’ tijd: ook uitgever Veen zag met lede ogen toe hoe zijn auteur enthousiaste plannen ontvouwde over verschillende uitgaven van zijn ‘kleine schetsen, novellen, impressie’s’. Maar zoals bekend trok Couperus zich weinig aan van Veens koudwatervrees, zodat hij ook op de korte baan zijn sporen heeft verdiend.

Tussen Marcellus Emants en Annelies Verbeke vinden we Couperus terug met het maximale aantal van drie verhalen: ‘De binocle’, ‘De oude Trofime’ en ‘De moord op den Gek’.

De Nederlandse en Vlaamse literatuur vanaf 1880 in 250 verhalen, gebloemleesd door Joost Zwagerman, is een uitgave van Prometheus en kost 39.95 euro.

FacebooktwitterFacebooktwitter

Reacties

Nog geen reacties

Plaats een reactie

Nieuwsarchief