Nieuws

Couperus’ laatste reis

Op donderdag 12 mei is de tentoonstelling ‘Couperus’ laatste reis’ geopend. De tentoonstelling is een bijdrage van het Louis Couperus Museum aan de manifestatie De Indische Zomer die zich de komende zomer in Den Haag zal afspelen. Vier maanden – van juni tot en met september – staat Den Haag in het teken van kunstzinnige en culturele uitingen die verband houden met Indisch Nederland.

Het spreekt vanzelf dat het Louis Couperus Museum daarbij niet kan ontbreken. Als onderwerp is Couperus’ laatste reis naar Indië gekozen, die in oktober 1921 begon. Die reis zou hem nog verder voeren: via Hongkong naar Japan, maar dat gedeelte valt buiten het gekozen bestek.

Toen hij vertrok was Couperus 58 jaar oud. Hij voelde zich moe en uitgeschreven, totdat zich – geheel onverwachts – de mogelijkheid voordeed nogmaals een lange reis te maken, als verslaggever voor het weekblad de Haagsche Post. Het vooruitzicht gaf Couperus nieuwe energie. De reisverslagen laten Couperus zien als eminent journalist die zijn waarnemingen op luchtige maar geenszins luchthartige wijze onder woorden brengt.

Vele jaren later, tussen 1985 en 1988, liet kunstenaar Hans van der Horst zich door de teksten inspireren. Hij koos daartoe de eerste reeks reisbrieven: van het vertrek uit Nederland tot de aankomst in de haven van Sabang, vlak vóór het noordwestelijke puntje van Sumatra. Zo ontstond een serie van 110 pentekeningen. De reeks, die eerder verscheen in de Haagsche Courant en in het Haarlems Dagblad, zal ter gelegenheid van de tentoonstelling in boekvorm verschijnen. Op de tentoonstelling worden de illustraties bij Couperus’ ‘uitreis’ getoond, aangevuld met boeken, correspondentie, foto’s en voorwerpen.

De expositie loopt tot en met 9 oktober 2005.

FacebooktwitterFacebooktwitter

Reacties

Nog geen reacties

Plaats een reactie

Nieuwsarchief