Nieuws

Couperuspenning voor Bas Heijne

De Couperuspenning 2013 gaat naar schrijver en columnist Bas Heijne. Hij ontving de bronzen penning op zaterdag 16 november uit handen van Petra Teunissen-Nijsse, voorzitter van het Louis Couperus Genootschap, tijdens een boekendiner in Amsterdam ter ere van het 150ste geboortejaar van Louis Couperus.

‘Door de documentaire die Bas Heijne samen met Jan Louter maakte en het prachtige essay Angst en schoonheid, maar misschien meer nog door zijn talloze lezingen, radio- en televisieoptredens, heeft het Couperusjaar een veel grotere reikwijdte gekregen dan wij vooraf durfden te hopen,’ aldus de voorzitter van het genootschap. Verder roemde zij het vermogen van Heijne om eloquent en trefzeker de essentie én het belang van Couperus’ werk – ook voor de lezers van nu – onder woorden te brengen.

Naast Bas Heijne spraken op het boekendiner in restaurant Hotel de Goudfazant ook Marita Mathijsen en Adriaan van Dis. Verder waren er optredens van Joop Keesmaat, Cora Burggraaf en Phyllis Ferwerda. Het boekendiner is een initiatief van – en werd georganiseerd door – bureau Verstegen & Stigter culturele projecten.

De Couperuspenning is een gezamenlijk initiatief van het Louis Couperus Genootschap en het Louis Couperus Museum, en wordt sinds 2006 ongeveer jaarlijks toegekend aan een persoon die zich op buitengewone wijze heeft ingezet om de nagedachtenis aan Louis Couperus levend te houden. Eerder werd de prijs uitgereikt aan José Buschman, Maarten Klein, Eugenie Boer, Martijn Icks en Peter Hoffman.

FacebooktwitterFacebooktwitter

Reacties

Nog geen reacties

Plaats een reactie

Nieuwsarchief