Nieuws

Drie fatale vrouwen: Anna, Emma en Eline

Op zondag 22 november opent schrijfster en ‘femme fatale’ Heleen van Royen een nieuwe tentoonstelling in het Louis Couperus Museum. Centraal staan drie beroemde, vrouwelijke romanpersonages uit de tweede helft van de negentiende eeuw: Anna Karenina (Leo Tolstoj), Emma Bovary (Gustave Flaubert) en Eline Vere (Louis Couperus). Deze drie ‘fatale vrouwen’ worden met elkaar vergeleken vanuit literair, sociaal-cultureel en historisch oogpunt.

Gemeenschappelijk is hun grote behoefte aan liefde. Anna is de grote romantica van het drietal. Zij valt als een blok voor de knappe officier Wronsky en zet daarvoor haar hele bestaan op het spel, en dat van hem, met het tragische einde van dien. Emma is verliefd op de liefde zelf, en zoekt haar heil bij minnaars; haar man gaat eraan onderdoor en zij uiteindelijk ook. Eline ten slotte, zegt letterlijk dat zij zo’n behoefte heeft aan warmte en liefde, maar ze krijgt het nooit. In die zin is de creatie van Couperus misschien wel de treurigste van de drie heldinnen.

De tentoonstelling toont aan de hand van schilderijen, prenten en mode het leven van soortgelijke vrouwen uit het fin de siècle. Om aan te geven dat het hebben van een minnaar niet eenvoudig kan zijn geweest in een tijd dat vrouwen strakke korsetten droegen, is een vitrine gevuld met damesondergoed uit de periode. Historische potten en flessen ‘vergif’ uit de Haagse Hofstadapotheek – de enige jugendstilapotheek in de Residentie – verwijzen naar de drugsverslaving van de drie romanpersonages: Anna en Eline namen morfine om te kunnen slapen, Emma kwam aan haar tragisch einde door een overdosis arsenicum. Anna wierp zich voor de trein. Dit is op bijzondere wijze gevisualiseerd in de tuinkamer van het museum.

Stagiaire Nienke Timmers van de Universiteit Leiden schreef de tekst bij de tentoonstelling. Een bewerking hiervan zal verschijnen in het novembernummer van Arabesken.

Het Louis Couperus Museum is geopend van donderdag tot en met zondag, van 12.00 tot 17.00 uur, met uitzondering van nationale feestdagen. De expositie ‘Drie fatale vrouwen: Anna, Emma en Eline’ is te bezichtigen tot en met 23 mei 2010.

FacebooktwitterFacebooktwitter

Reacties

Nog geen reacties

Plaats een reactie

Nieuwsarchief