Nieuws

Dubbeltentoonstelling Antoon van Welie

Het is een beroemd portret van een vergeten schilder: Couperus rechtop zittend in een fauteuil, met spits toegevouwen handen, een minzame blik werpend op de toeschouwer. Het schilderij bevestigt op bijna karikaturale wijze het beeld dat velen van hem hadden: de perfect geklede dandy, de voorname poseur en estheet met aristocratische allures. Helaas is het schilderij in de Tweede Wereldoorlog door een bombardement op het Haagse Bezuidenhout vernietigd.

De maker ervan, Antoon van Welie (1866-1957), was in zijn tijd een veelgevraagd en vermaard portrettist van het Europese societyleven. Behalve bekende figuren uit artistieke kringen, zoals Eduard Verkade, Sarah Bernhardt, Willem Mengelberg, Theo Mann-Bouwmeester en Willem Kloos, schilderde Van Welie maar liefst drie pausen (Pius X, Pius XI en paus Benedictus XV).

Antoon van Welie wordt in de zomermaanden geëerd met een dubbeltentoonstelling. In het Louis Couperus Museum zijn portretten te zien van beroemde tijdgenoten en bekenden van Couperus. Museum Mesdag belicht een heel andere kant van de kunstenaar en toont vooral zijn symbolistische werk.
De tentoonstelling in het Louis Couperus Museum loopt van 21 juni tot en met 16 november; die in Museum Mesdag van 21 juni tot en met 7 september.

FacebooktwitterFacebooktwitter

Reacties

Nog geen reacties

Plaats een reactie

Nieuwsarchief