Nieuws

Eline Vere: een enkeling in een conformistische wereld

Op zaterdag 22 december gaat in de Koninklijke Schouwburg van Den Haag Eline Vere in première. Het toneelstuk, naar de gelijknamige debuutroman van Louis Couperus, werd bewerkt door Léon van der Sanden, die ook de regie in handen heeft.

In het laatste nummer van Arabesken vertelde de regisseur wat hem het meest trof in de roman: ‘(…) het thema van de enkeling tegenover de conformistische wereld, tegenover mensen die zich aanpassen aan de maatschappij en die artistieke drijfveren volkomen onderdrukken. (…) Zij is een kunstenares die tegengewerkt wordt door haar positie als vrouw en door haar anders-zijn. Ze past niet in de wereld. Ik zie haar eerder als iemand die zich niet kan conformeren dan als een heldin en slachtoffer. Toch wordt ze gedwarsboomd door de rigide seksuele moraal en door de schijn en het uiterlijk vertoon in haar omgeving.’

Bij het bewerken heeft Van der Sanden geprobeerd de ingrediënten van het verhaal te handhaven. De jongere personages hebben meer aandacht gekregen. De oude generatie heeft hij beperkt tot één personage, mevrouw Van Raat. Zij is een soort oermoeder voor alle jongeren. ‘De verhaallijnen in de roman zijn gehandhaafd en door mij op een haast puzzelachtige wijze in elkaar verweven. Dit levert een filmische, ietwat fragmentarische voorstelling op met korte scènes, waarbij de ontwikkelingen van de personages zijn te volgen. Inhoudelijk zijn die dezelfde als in de roman,’ aldus de regisseur.

Klik hier voor het volledige vraaggesprek met Léon van der Sanden (pdf-file).

De titelrol wordt vertolkt door Maria Kraakman, die in 2005 een Gouden Kalf won voor haar rol in de film Guernsey. Na de première reist het Nationale Toneel met Eline Vere door het hele land. Zie hier voor de volledige speellijst.

FacebooktwitterFacebooktwitter

Reacties

Nog geen reacties

Plaats een reactie

Nieuwsarchief