Nieuws

Eugenie Boer overleden

Op 7 september 2012 is, volslagen onverwacht, Eugenie Boer overleden ten gevolge van een hartstilstand. Eugenie Boer was van 1997 tot 2008 conservator van het Louis Couperus Museum. Zij heeft daar vele interessante en soms baanbrekende tentoonstellingen gemaakt, bijvoorbeeld die over Couperus en de beeldhouwer Pier Pander (1999), waarin een gedeeltelijke reconstructie van de Pier Pander Tempel uit Leeuwarden te zien was. Ook was zij verantwoordelijk voor de expositie ‘De band is fijn geteekend’ uit 2000, die was gewijd aan de originele ontwerpen van boekbanden voor Couperus’ werk. In 2007 stelde Eugenie Boer haar laatste tentoonstelling samen. Onder de titel ‘Grenzen der betamelijkheid’ was er aandacht voor de vermeende gevaren van het lezen door dames in de late negentiende eeuw.

Ook publiceerde zij enkele artikelen over het werk van Couperus, bijvoorbeeld over zijn Haagse romans, over De boeken der kleine zielen en Buddenbrooks van Thomas Mann, en over feit en fictie in Langs lijnen van geleidelijkheid.

In 2008, na haar afscheid van het museum, ontving Eugenie Boer de Couperuspenning voor haar buitengewone inzet om de nagedachtenis aan Louis Couperus levend te houden.

Eugenie Boer werd 65 jaar oud.

Het Louis Couperus Museum en het Louis Couperus Genootschap betreuren haar veel te vroege dood en wensen haar kinderen en kleinkinderen veel sterkte in deze vreselijke tijd.

FacebooktwitterFacebooktwitter

Reacties

6 reacties op “Eugenie Boer overleden”

 1. Het overlijden van Eugénie Boer grijpt mij zeer aan. Een van mijn beste en liefste vriendinnen is heengegaan.
  Als Couperusfan heb ik met groot plezier met haar samengewerkt aan haar eerste tentoonstelling: Het boudoir van Eline Vere. Ook aan enkele andere tentoonstellingen verleende ik mijn medewerking onder de bezielende leiding van Eugénie.
  Een sprankelende, erudiete, betrokken en lieve vrouw is niet meer. Ons resten nu alleen nog de herinneringen.

  Turgon, Frankrijk, 10 september 2012

  Geplaatst door arjan liesker | 10 september 2012, 13:11
  • Afgelopen vier september 2012 e-mailde Eugenie over haar recente verjaardag, hoe prettig het is om je 65e gezond en wel te bereiken, over het Guggenheim dat ze weleens wilde zien en zegde ze nog een artikel toe over het a.s. Couperusjaar voor de CAANSnewsletter (Can. Ass. for the Advancement of Netherlandic Studies). Met andere woorden voor haarzelf en haar omgeving was haar dood zeer ontijdig, onverwacht en onwelkom.
   In september 2011, dat was nog maar vorig jaar, maakte ze voor CAANS een reis langs de verschillende chapters. Haar te logeren hebben was een puur genoegen. Eugenie hield niet alleen van de wereldse Couperus, maar ook van de heilige Sinterklaas. Volgens zeggen sprak ze over beide heren met evenveel enthousiasme wat op te maken valt uit de berichten over haar optredens van Vancouver tot aan Montreal, zie: http://www.caans-acaen.ca/News/newsletter1112.pdf
   CAANS nationaal en locaal biedt hierbij onze diepgemeende condoleances door aan haar kinderen, kleinkinderen en haar vele vrienden.

   Mary Eggermont-Molenaar
   Calgary
   CAANS speakers’ convener
   Editor CAANS newsletter
   Contact Calgary chapter

   Geplaatst door Mary Eggermont-Molenaar | 10 september 2012, 22:44
   • Lieve Mary,
    Je schrijft ontroerend mooi over Eugenie’talenten en vooral over jammer het is dat zij er zo maar niet meer is. We zullen haar allemaal missen, dat vrolijke, ongedwongene en hartelijke.
    Ik hoorde van Eva dat zij een goede vriendin van je was.
    Het allerbeste, Carolien

    Geplaatst door Caroline Han | 11 september 2012, 12:52
 2. Net het bericht ontvangen van Mary Eggermont met de schokkende en trieste mededeling van Eugenie’s onverwachte overlijden. Een jaar geleden was ze hier in Vancouver en sprak op onze CAANSavond over Couperus.Ze inspireerde ons allen door haar enthousiasme en energie.
  Ook persoonlijk hebben wij haar hier met plezier ontvangen en nog de stad laten zien, ze genoot ervan, en ze was een gezellige en leuke gast.
  Ons medeleven gaat uit naar haar familie in deze moeilijke tijd.

  Annette Dorrepaal
  Doeshka Timmer
  CAANS Vancouver

  Geplaatst door Annette Dorrepaal | 11 september 2012, 04:36
  • Hi Mary,

   Enorm bedankt voor de kennisgeving over het overlijden van Eugenie. Ik kon niet geloven wat ik las. Het is bijna een jaar geleden dat ze hier voor CAANS op bezoek was en we hebben allen, in Montreal, enorm van haar voordracht over Sinterklaas genoten, ze was een geweldige vertelster en de avond vloog voorbij, we hadden nog uren langer naar haar kunnen luisteren.
   Ik was bevoorrecht om Eugenie bij mij als gast te hebben, en net als de reacties van anderen, genoot zij zowel als ik van elkaars gezelschap en hebben we Montreal bekeken en van het prachtige najaars weer in de tuin kunnen genieten.

   Mijn gedachten zijn bij haar naaste familie, goede vrienden, kennissen, en allen anderen die haar zo onverwachts verloren hebben.

   Nelleke Nieuwendijk
   Montreal

   Geplaatst door Nelleke Nieuwendijk | 11 september 2012, 23:27
 3. Wat een vreselijk droevig nieuws! Eugenie was altijd zo energiek en vol plannen. Het is onvoorstelbaar dat ze er niet meer is. Als ex-voorzitter van het Louis Couperus Genootschap heb ik vele jaren contact met Eugenie onderhouden en altijd haar grote liefde voor het oeuvre en de persoonlijkheid van Couperus gezien.
  Ik wens de nabestaanden alle sterkte in de komende tijd.

  Karin Peterson – Lorgues, Frankrijk

  Geplaatst door Karin de Graaff-Peterson | 16 september 2012, 20:28

Plaats een reactie

Nieuwsarchief