Nieuws

Gebatikte boekbanden Couperus in Museum Meermanno

Tijdens het Indische festival Tong Tong Fair, van 17 tot en met 28 mei 2012 in Den Haag, is er in Museum Meermanno een kleine tentoonstelling te zien over de gebatikte boekuitgaven van Couperus.

De collectie boekbanden is afkomstig uit particulier bezit en omvat alle gebatikte uitgaven die van Couperus’ werk zijn verschenen. Tot de ontwerpers van die luxe banden behoorden kunstenaars als Jan Toorop, Chris Lebeau en R.N. Roland Holst. Het batikken is een van oorsprong Javaanse textiele werkvorm waarbij natuurlijke stoffen zoals katoen of zijde worden beschilderd met decoratieve patronen.

Het bekendste voorbeeld van zo’n gebatikte band is de luxe-uitgave van De stille kracht (1900). Naast de ‘gewone’ gebonden exemplaren in een katoenen band was er ook een uitgave die was gebatikt op fluweel. Couperus’ uitgever L.J. Veen heeft hiervan maar 40 exemplaren laten drukken. Hoewel Couperus zich vaak zeer kritisch uitliet over de jasjes van zijn boeken, was hij verrukt van dit ontwerp door Chris Lebeau: ‘Het is prachtig mooi; ik kan niet anders zeggen. Wij zijn er beiden [Louis en zijn vrouw Elisabeth] in extaze over, en ik heb een kinderachtig pleizier dat mooie boek telkens in de hand te nemen. Ik dacht eerst aan een paar kennissen er een paar cadeau te geven, maar ik ben er te gierig toe en hoû al de exemplaren voor mijzelf!,’ aldus de auteur in een brief aan zijn uitgever.

Bezoekers van de Tong Tong Fair krijgen op vertoon van hun kaartje twee euro korting op de expositie. Meermanno, ‘huis van het boek’, is gelegen recht tegenover het Malieveld aan de Prinsessegracht 30 in Den Haag.

Op vrijdag 18 en zaterdag 19 mei geeft Maartje de Haan, directeur van Meermanno, een lezing over de gebatikte boekbanden van Louis Couperus. Voor de lezingen hoeft niet extra betaald te worden.

Update 2 mei: de genoemde lezingen zullen niet door Maartje de Haan, maar door Han Peek, verzamelaar en penningmeester van het Louis Couperus Genootschap, worden verzorgd.

FacebooktwitterFacebooktwitter

Reacties

Nog geen reacties

Plaats een reactie

Nieuwsarchief