Nieuws

Geen toestemming Egypte voor gedenksteen Couperushuis

Het Couperushuis in de Surinamestraat nr.20 in Den HaagHet plan om aan de gevel van het Couperushuis een herinneringsplaquette te plaatsen gaat niet door. De staat Egypte, de huidige eigenaar van het Haagse pand waar Louis Couperus zijn roman Eline Vere schreef, wil hiervoor geen toestemming geven.

Het initiatief voor een gevelsteen kwam van de Stichting Couperushuis Surinamestraat, die oorspronkelijk was opgericht om het voormalige woonhuis van Couperus aan te kopen en een literair-culturele bestemming te geven. Hoewel de stichting in eerste instantie diverse financiers voor haar plannen wist te interesseren, gooide de economische crisis roet in het eten. Ook de overheid en gemeente bleken niet bereid de plannen financieel te ondersteunen. Het huis, waar jarenlang de Egyptische ambassade was gehuisvest, staat nu nog steeds te koop.

De gemeente bleek wel bereid om haar medewerking te verlenen om een gedenksteen te plaatsen aan de gevel van het monument. Maar nu het Egyptische ministerie van Buitenlandse Zaken ondanks herhaalde verzoeken en om onbekende reden onvermurwbaar blijkt, heeft de stichting besloten zich per direct op te heffen.

Het batig saldo van de stichting, een bedrag van vijfduizend euro, zal worden verdeeld tussen het Louis Couperus Museum en het Louis Couperus Genootschap. De website van de stichting, met onder meer interieurfoto’s van het huis, is nog tot medio februari te bezoeken.

Zie ook het achtergrondartikel Geen Couperushuis in Den Haag.

FacebooktwitterFacebooktwitter

Reacties

2 reacties op “Geen toestemming Egypte voor gedenksteen Couperushuis”

  1. Dit pleit er dus voor geen huizen (meer) te verkopen aan buitenlandse ambassades/residentie’s. Laten ze maar voor een flink bedrag huren. Ik vind het schandalig om zo met ons ’erfgoed’ om te gaan. Schande, Egypte!

    Geplaatst door Odilia de Ranitz | 8 januari 2013, 13:30

Plaats een reactie

Nieuwsarchief