Nieuws

Het dandyisme als cultuurverschijnsel

Tegenwoordig is een dandy niet veel meer dan de benaming voor een ijdele, meestal homoseksuele man met meer dan gemiddelde aandacht voor zijn garderobe. Zelfs in het fin de siècle was het fenomeen al zozeer getrivialiseerd dat Louis Couperus zijn reputatie als dandy voornamelijk aan zijn gepunteerde nagels en zijn geaffecteerde stem te danken had.

Voor de Franse schrijver Jules Barbey d’Aurevilly (1808-1889) was het dandyisme veel meer dan het met zwier dragen van een maatpak van perfecte snit. In zijn beroemde essay Du dandyisme et de G. Brummell (1845) benadert de auteur het dandyisme als cultuurhistorisch verschijnsel, dat in de persoon van George Bryan (Beau) Brummell (1778-1840) zijn oorsprong en tegelijk zijn ultieme verpersoonlijking vond.

In de ogen van Barbey d’Aurevilly is de dandy een zelfbewuste, volstrekt onafhankelijke figuur die zich afzet tegen alles wat naar middelmatigheid en uniformiteit neigt. De dandy sublimeert zijn leven met precisie, elegantie, ironie en raffinement tot een kunstwerk.

Het essay van Barbey d’Aurevilly is onlangs in het Nederlands vertaald. Het dandyisme en George Brumell, een uitgave van uitgeverij Voetnoot, is online te bestellen voor 15,66 euro (de winkelprijs is 17,50 euro).

FacebooktwitterFacebooktwitter

Reacties

Nog geen reacties

Plaats een reactie

Nieuwsarchief