Nieuws

Het snoer der ontferming in SieboldHuis

Japanmuseum SieboldHuis in Leiden toont van 14 juni tot en met 25 augustus 2013 de expositie ‘Het snoer der ontferming: Couperus en Japan’. Deze expositie geeft een rijk beeld van Couperus’ kijk op Japan.

U volgt de reis van Couperus die hij, tijdens het hoogtepunt van zijn roem, in 1922 voor De Haagsche Post in Japan maakte. In opdracht van de krant schreef Couperus verslagen over zijn reis van een jaar door Nederlands-Indië en China, met Japan als eindbestemming. Volgens Couperus was het doel van zijn reis “niet om economische toestanden te bestuderen, niet om de Japanse diepzee te peilen, maar enkel om eenige luchtige toeriste-brieven te schrijven”. Als ‘speciaal correspondent’ bezocht hij vele toeristische hoogtepunten. Zijn reisverslagen, gebundeld in Nippon, en zijn bewerkingen van de Japanse legenden in Het snoer der ontferming staan centraal in deze tentoonstelling. De zeer persoonlijke Japanse boeken vormen het ‘juwelen sluitstuk’ van zijn oeuvre. Deze werken van Couperus gaven Nederlanders een beeld van Japan, een land dat voor velen onbereikbaar was.

Diverse onderwerpen zoals de Japanse zijdecultuur en de theeceremonie komen in deze expositie uitgebreid aan bod. Een selectie foto’s toont de toeristische hoogtepunten van Japan in de jaren twintig. Bekijk de prenten, manuscripten, tijdschriften en objecten die Couperus inspireerden voor zijn vertalingen en bewerkingen van Japanse legenden. Het handschrift van Het snoer der ontferming geeft inzicht in het schrijfproces van de auteur. De beelden die Couperus in zijn teksten beschrijft, worden met deze tentoonstelling in Japanmuseum SieboldHuis visueel gemaakt.

De tentoonstelling is samengesteld door gastconservator Petra Teunissen-Nijsse, voorzitter van het Louis Couperus Genootschap. Zij schreef ook de inleiding bij de nieuwe uitgave van Nippon, verzorgd door Uitgeverij Astoria.

Het museum heeft een aantrekkelijk activiteitenprogramma rond de expositie samengesteld. Zie hier voor meer informatie over de lezingen en Couperusdagen.

FacebooktwitterFacebooktwitter

Reacties

Nog geen reacties

Plaats een reactie

Nieuwsarchief