Arabesken, het halfjaarlijkse tijdschrift van het Louis Couperus Genootschap, is in de loop der jaren uitgegroeid tot hét forum voor het Couperusonderzoek. Tal van gerenommeerde letterkundigen en specialisten leveren regelmatig een bijdrage aan Arabesken. Daarnaast is er plaats ingeruimd voor nieuws over (de activiteiten van) het Genootschap en het Louis Couperus Museum, nieuwe uitgaven van en over Couperus, recensies en allerlei wetenswaardigheden.

Arabesken staat onder redactie van Hester Meuleman (hoofdredactie), Stan Braam, Looi van Kessel en Simon Mulder.

Bijdragen voor Arabesken ontvangen we het liefst als Word-document per e-mail. Richtlijnen voor auteurs worden op aanvraag toegezonden.Omslag van
Arabesken nr.55.
Ontwerp: Pim Oxener.

Donateurs van het Genootschap ontvangen Arabesken gratis. Als u zich wilt aanmelden als donateur, klik dan hier.
 

De laatste vijf nummers van Arabesken zijn los te bestellen voor 9,80 euro per exemplaar, exclusief verzendkosten. Oudere nummers kosten 4,80 euro. U kunt uw bestelling aan ons doorgeven via onze secretaris (secretaris@louiscouperus.nl). De nummers 13 en 17 niet helaas niet meer leverbaar.
 

Inhoudsopgave Arabesken jaargang 28, nr.55 (juni 2020)

Simon Mulder

O schoon en teder loof - De historische context en receptiegeschiedenis van de plataanscène in Herodotus' Historiën
Tijdens het congres van Stichting Zenobia over Xerxes droeg Simon Mulder om geselecteerde, bij de lezingen aansluitende fragmenten uit Louis Couperus’ roman Xerxes of de hoogmoed voor. Een van die fragmenten behelsde een bewerking van de plataanscène. Dat was aanleiding tot het verder uitzoeken van de historische context en receptiegeschiedenis van deze curieuze passage, waardoor, zo bleek uit een bewerking van deze passage in de roman, Couperus zich had laten inspireren.

Coen van 't Veer

Bijvangst- Een beeldverhaal van de broer van Louis Couperus
Wat wij weten over de eerste reis van Louis Couperus is vooral afkomstig van zijn dan vijftien jaar oude broer François Emile (18571910). Frans hield tijdens de reis een journaal van de overtocht naar Indië bij. Dat reisverslag is bewaard gebleven en ligt als onderdeel van het familiearchief in het Nationaal Archief in Den Haag. In een aantal gestolen uren typte Coen van 't Veer het een en ander over. Daarbij deed hij een bijzondere ontdekking.

Petra Teunissen

'Ik oordeel nooit apodiktisch' - Louis Couperus en Frans Coenen   
Couperus-liefhebbers kennen Frans Coenen vooral van het beroemde filmpje van Couperus’ zestigste verjaardag in 1923. Rechts in beeld is hij te zien: een slanke man van middelbare leeftijd met een opvallend puntbaardje. Coenen was lid van het comité dat Couperus’ huldiging had voorbereid. Anderhalve maand later was hij aanwezig bij diens ‘verassing’ op crematorium Westerveld, namens de redactie van Groot Nederland. De twee collega-schrijvers hebben namelijk samengewerkt en waren, tot op zekere hoogte, literair verwant.

Stan Braam

Een futuristische passatist - Louis Couperus en zijn futuristisch beschreven autorit naar Ostia
Als iemand de lezer mee weet te nemen in zijn fascinatie voor het verleden, dan is het wel Louis Couperus. Vaak spelen personages, verhalen en plaatsen uit vervlogen tijden een hoofdrol in zijn werk. De uit twee delen bestaande bundel Uit blanke steden onder blauwe lucht (1912-1913) is hier een goed voorbeeld van. In dit werk, een samenstelling van eerder verschenen feuilletons, weidt Couperus uit over wat hij op zijn reizen zag en meemaakte samen met zijn echtgenote Elisabeth. Het blijft vaak niet alleen bij beschrijvingen; persoonlijke gedachtes en fantasieën over de historie van de bezochte gebouwen of de personen die daarin leefden ontbreken niet.

Redactie

Haagse hartstocht en vergeten vrouwen - Recensie van: Wim Tigges, Hartstocht achter de horren. Haagse romans rond 1900
De korte studie van Tigges vult een lacune in de bestaande letterkunde, want hoewel de term Haagse roman regelmatig gebruikt wordt, rijst de vraag wat er nu precies verstaan wordt onder dit begrip.

En verder nog de vaste rubrieken Nieuwsbrief van het Louis Couperus Museum, Van en over Couperus en anderen, Korte Arabesken en informatie over de activiteiten van Louis Couperus Genootschap.