Met zijn geboortestad Den Haag onderhield Couperus een haat-liefdeverhouding. Hoewel hij ooit beweerde: 'Zo ik iéts ben, ben ik een Hagenaar,' voelde Couperus zich meer thuis in de mondaine omgeving van de Franse Rivièra of het klassieke Rome dan in de benauwende coterieën van het Den Haag tijdens de eeuwwisseling. Niettemin situeerde Couperus zijn populairste romans Eline Vere, Van oude menschen, de dingen, die voorbij gaan... en De boeken der kleine zielen in de hofstad.

Het Louis Couperus Genootschap organiseert het gehele jaar door een literaire wandeling door Den Haag. Onder leiding van deskundige gidsen wandelt u langs alle plekken die in het leven en werk van Couperus een belangrijke rol hebben gespeeld.

De wandeling begint bij het borstbeeld van de schrijver in de Surinamestraat en brengt u vervolgens langs Couperus' geboortehuis aan de Mauritskade en de woonhuizen waar de familie Couperus verbleef na terugkomst uit Nederlands-Indië, zoals het huis aan de Surinamestraat, waar Couperus zijn debuutroman Eline Vere schreef.

U bezoekt ook de locaties waar de auteur zijn romans situeerde: de Archipelbuurt, waar een deel van de familie Van Lowe uit De boeken der kleine zielen woonde en de Nassaulaan, waar de oude heer Takma uit Van oude menschen... iedere dag zijn oude liefde Ottilie bezocht.

Een bezoek aan het Louis Couperus Museum aan de Javastraat behoort tot de mogelijkheden. De toegangsprijs bedraagt vier euro per persoon (of gratis met museumkaart). We vervolgen de wandeling door het Noordeinde en eindigen op één van de mooiste pleinen van Europa: het Lange Voorhout. Tijdens de wandeling brengen de gidsen u niet alleen op de hoogte van de literaire wetenswaardigheden over Couperus, maar informeren u ook over de historische en architectonische achtergronden van de plaatsen die u bezoekt.

programma:
Start: Borstbeeld van Louis Couperus aan de Surinamestraat
Eindpunt: Het Lange Voorhout
Duur: Ruim twee uur Deze wandeling wordt alleen voor groepen gehouden
Kosten per groep tot 15 personen: € 90,- (datum en tijdstip door u zelf te bepalen)
Inlichtingen en aanmelding: wandelingen@louiscouperus.nl, of telefonisch via: 071-5122237

Eline's vlucht
Toen Eline Vere tussen 17 juni en 4 december 1888 als feuilleton in het dagblad Het Vaderland verscheen, was het meteen een groot succes. De Haagse bevolking leefde massaal mee met de tragische belevenissen van de neurotische, verveelde jonge vrouw uit de beter gesitueerde kringen van de hofstad. In de paardentram werd fluisterend over de dood van Eline gesproken.
Meer dan honderd jaar na het verschijnen van Eline Vere in romanvorm blijkt ze de gemoederen nog steeds bezig te houden, wat mag blijken uit het feit dat het Louis Couperus Genootschap sinds kort een Eline Vere-wandeling in haar aanbod heeft opgenomen. Tijdens 'Eline's vlucht' herbeleeft u het overhaaste vertrek van Eline uit het huis van Elines zuster Betsy en haar zwager Henk van Raat na een hevige ruzie. Eline heeft dan net haar verloving met de rijke Otto van Erlevoort verbroken. Ze dwaalt door storm en regen over het Haagse Alexanderveld, op weg naar haar vriendin Jeanne Ferelijn, die woont in de Hugo de Grootstraat in het Mesdagkwartier.
Op deze tocht maakt u kennis met de historie en de architectuur van de Archipelbuurt en het Mesdagkwartier en zullen de gidsen u vanzelfsprekend informeren over het leven en werk van Louis Couperus. De nadruk ligt niettemin op het tragische levensverhaal van Eline Vere en u wordt tijdens deze wandeling dan ook regelmatig verrast met citaten uit de roman.

programma:
Start: Borstbeeld van Louis Couperus aan de Surinamestraat
Eindpunt: Beeld van Eline Vere aan de Groothertoginnelaan
Duur: Anderhalf uur
Deze wandeling wordt alleen voor groepen gehouden. Kosten per groep tot 15 personen: € 90,- (datum en tijdstip door u zelf te bepalen)
Inlichtingen en aanmelding: wandelingen@louiscouperus.nl, of telefonisch via: 071-5122237