Nieuws

In het voetspoor van Louis Couperus

Enige tijd geleden kwam Karin Peterson, oud-voorzitter van het Louis Couperus Genootschap, min of meer per toeval op het spoor van een fraaie collectie foto’s van het Indische Pasoeroean van rond 1900. Deze foto’s, uit de nalatenschap van resident André Salmon, tonen het plaatsje zoals Couperus het gezien en in De stille kracht onder de naam Laboewangi vereeuwigd heeft. Nadat Peterson enkele voorbeelden uit de verzameling had gepubliceerd in Arabesken, ontstond al snel het plan om een boek samen te stellen dat recht zou doen aan de unieke waarde van de collectie. Dit boek is onlangs verschenen bij KIT Publishers.

In het voetspoor van Louis Couperus (29,50 euro) bevat meer dan 130 foto’s, gemaakt door de firma Salzwedel uit Soerabaia ter gelegenheid van het afscheid van resident André Salmon. Niet alleen de steden Pasoeroean, Bangil en Malang zijn in beeld gebracht, ook portretteerde Salzwedel de mensen die de residentie Pasoeroean bevolkten: inlanders, rijke Chinezen, opiumgebruikers, militairen, arbeiders op de suiker- en koffieondernemingen en Nederlandse bestuursambtenaren.

Rond 1900 logeerde Louis Couperus in het residentiehuis bij zijn zwager Gerard Valette, de opvolger van Salmon. Daar schreef hij het grootste deel van De stille kracht, waarin Pasoeroean een grote rol speelt. Zijn beschrijving van ‘het doodstille plaatsje van Indisch-binnenlandsche sluimering’ sluit in vele opzichten naadloos aan bij de foto’s in deze uitgave. Naast het commentaar van Karin Peterson bij de afbeeldingen bevat het boek een bijdrage van fotohistoricus Steven Wachlin over fotograaf Salzwedel.

FacebooktwitterFacebooktwitter

Reacties

Nog geen reacties

Plaats een reactie

Nieuwsarchief