Nieuws

Léon Collé wint Louis Couperus Scriptieprijs

IMG_7263-kleinLéon Collé heeft de Louis Couperus Scriptieprijs 2013 gewonnen. Zijn bachelorscriptie ‘Hoe heerlijk zo geparfumeerd te zijn.’ Homoseksualiteit in twee romans van Louis Couperus werd beloond met een geldbedrag van duizend euro. De uitreiking vond plaats tijdens het symposium ‘De taal van Couperus’, op donderdag 23 mei.

In de winnende scriptie wordt homoseksualiteit behandeld als thema, als typering van Couperus’ personages, als literair-historisch ‘probleem’, kortom als literaire ‘boodschap’, ook in relatie tot de stijl, in de romans Eline Vere en De berg van licht. Collé, student Film- en literatuurwetenschap aan de Universiteit Leiden, toont aan hoe ambigu Couperus als schrijver stond tegenover homoseksualiteit door de twee romans op adequate en overzichtelijke manier met elkaar te vergelijken.

Volgens de jury is de scriptie boeiend, origineel en een verrijking voor de Couperusstudie. Niet zozeer omdat de student met iets fonkelnieuws op de proppen komt, maar omdat hij algemene aannames en vermoedens over homoseksualiteit in de romans expliciet maakt en deze met theoretische argumenten onderbouwt. Ook toont de scriptie volgens de jury aan dat filmwetenschap een inspirerende aanvulling kan zijn voor de literatuurwetenschap.

De driekoppige jury, bestaande  uit Marja M. T. Hendriksen (docente Nederlands), Liesje Schreuders (docente en hoofdredacteur van Arabesken) en Petra Teunissen-Nijsse (voorzitter van het Louis Couperus Genootschap), beoordeelde de ingediende scripties onder andere op thematiek, gebruik van bronnen, schrijfstijl, presentatie en het belang voor het Couperusonderzoek.

FacebooktwitterFacebooktwitter

Reacties

Nog geen reacties

Plaats een reactie

Nieuwsarchief