Nieuws

Lezingen in het Couperusjaar. Een kort overzicht

Het Couperusjaar komt nu echt goed op gang. Zo worden er binnenkort enkele lezingen gehouden over het werk van Louis Couperus die stuk voor stuk de moeite waard zijn. De eerste in de reeks is van Maarten Klein, die op 25 februari na een stijlvol souper in Villa Oud Heyendaal in Nijmegen enkele bekende en minder bekende werken van Louis Couperus bespreekt.

Twee dagen later is het de beurt aan NRC-columnist Bas Heijne, die op dit moment werkt aan een televisiedocumentaire over Couperus. In zijn lezing zal Heijne voornamelijk duidelijk proberen te maken waarom Couperus ons vandaag de dag nog veel te zeggen heeft.

De lezing Van Heijne maakt deel uit van een driedelige serie in het Fries historisch en letterkundig centrum Tresoar in Leeuwarden. De andere twee worden verzorgd door Petra Teunissen-Nijsse (6 maart), voorzitter van het Louis Couperus Genootschap, en Yme Kuiper (13 maart), bijzonder hoogleraar in de Religieuze en Historische Antropologie aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Andere lezingen die in dit jubileumjaar op het programma staan: ‘Den Haag in de boeken van Louis Couperus’  door Ineke Verbeek (28 februari), ‘Louis Couperus en de theosofie’ door Caroline de Westenholz (22 maart) en nog een lezing door Maarten Klein, over Louis Couperus in De Steeg (8 april).

Ook het E. du Perron Genootschap besteedt dit jaar aandacht aan Couperus. Op zaterdag 11 mei spreekt literair vertaalster Kim Andringa in het Louis Couperus Museum over Couperus en Du Perron, onder de titel ‘Volkomen Hollands en toch op Europees peil’.

Op 23 mei vindt in de Haagse Hogeschool het symposium ‘De taal van Couperus’ plaats. Een viertal specialisten op verschillende terreinen zullen dan vanuit diverse invalshoeken hun licht laten schijnen op het eigenzinnige taalgebruik van de auteur.

Ook vinden er gedurende het hele jaar voorleeszondagmiddagen plaats in het Louis Couperus Museum. De agenda is te vinden op de Facebookpagina van het museum.

Er gebeurt natuurlijk veel meer in het Couperusjaar. Bekijk het volledige programma op onze evenementenpagina.

 

FacebooktwitterFacebooktwitter

Reacties

Nog geen reacties

Plaats een reactie

Nieuwsarchief