Links

Virtuele rondvlucht boven het Den Haag van Louis Couperus via Google Maps. Met behulp van koppelingen links in het scherm, ‘vliegt’ u naar de plekken die een rol hebben gespeeld in het leven en werk van Louis Couperus, zoals bijvoorbeeld zijn geboortehuis, verschillende woonhuizen van de auteur, standbeelden en zijn laatste rustplaats. U kunt hierbij kiezen tussen kaartweergave en satellietfoto’s (of een combinatie van beide). Met de zoomoptie kunt u de verschillende locaties zó dichtbij halen, dat u allerlei interessante details kunt onderscheiden. Elk gemarkeerd punt in de stad is voorzien van nadere informatie in de vorm van tekst, citaten en foto’s. Ook kunt u via links in de Tijdladder Louis Couperus de bijbehorende kaarten opvragen.

– Sinds 1996 is op de parterre van Javastraat 17 in de Haagse Archipelbuurt het Louis Couperus Museum gevestigd, waar wisselende tentoonstellingen over het werk en leven van Louis Couperus te zien zijn. Op de website van het museum vindt u onder meer informatie over de lopende tentoonstelling, bereikbaarheid, openingstijden en toegangsprijzen.

– Op couperus-collectie.nl wordt een uitgebreid bibliografisch overzicht gegeven van de tot 1973 verschenen werken van Couperus in binnen- en buitenland. Met veel (technische) informatie over formaat, boekblok, bindwijze, drukgegevens, oplagecijfers, enzovoort.

– In de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren is bijna al het werk van Couperus te vinden, veelal in de editie Volledige Werken Louis Couperus, inclusief verantwoording, tekstvarianten en paginanummering. Tevens zijn hier, onder veel meer, de brieven van Louis Couperus aan zijn uitgever L.J. Veen en de biografie van Frédéric Bastet te vinden. Hier vindt de liefhebber een aantal in modern Nederlands hertaalde werken van Couperus.

– Eén van de belangrijkste bronnen voor het Couperusonderzoek is en blijft natuurlijk Louis Couperus. Een biografie (1987) van Frédéric Bastet. Kortere levensbeschrijvingen op internet door W. Blok (uit Van Bork en Verkruijsse, Nederlandse en Vlaamse auteurs, in 2002 aangevuld door DBNL) en H.W. van Tricht (uit het Biografisch Woordenboek van Nederland). Een overzicht van het leven en werk van Couperus is te vinden in het Handboek tot de geschiedenis der Nederlandse letterkunde van G.P.M. Knuvelder.

– Een visueel aantrekkelijk gepresenteerd overzicht van het leven en werk van Couperus vindt u op de website van de Stichting Bibliotheek.nl.


Nederlandse literatuur algemeen

– De Bibliografie van de Nederlandse Taal- en Literatuurwetenschap (BNTL) verschijnt niet meer op papier. De elektronische BNTL bevat Nederlandse, Vlaamse en buitenlandse titels van publicaties over Nederlandse taal- en letterkunde uit de periode 1940 tot heden, waar mogelijk met een link naar de digitale, volledige teksten.

– De reeds genoemde Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren is een van de aantrekkelijkste en meest uitgebreide websites over de Nederlandse literatuur (en taal). Elke maand worden er nieuwe elektronische, wetenschappelijk verantwoorde edities van Nederlandse klassiekers aan het indrukwekkende corpus toegevoegd. Op de website zijn behalve literaire teksten ook secundaire literatuur, biografieën en fotomateriaal te vinden.

– Onder het motto ‘All art is quite useless’ brengt het weblog rond1900.nl nieuws over alles wat met het fin de siècle te maken heeft. Verschillende medewerkers laten in artikelen, overpeinzingen, recensies en nieuwsberichten hun licht schijnen op cultuur rond 1900, in de breedste zin des woords. Met artikelen en berichten over onder meer nieuwe boeken, vertalingen, films, tentoonstellingen, congressen en voorstellingen.

– De schatkamer van de Nederlandse literatuur vanaf 1750 en bewaarder van veel manuscripten van Couperus: het Literatuurmuseum te Den Haag.

– Ook de uitgebreide en goed doorzoekbare website van de Nationale Bibliotheek van Nederland, de Koninklijke Bibliotheek te Den Haag, mag hier natuurlijk niet onvermeld blijven.

– De Stichting De Negentiende Eeuw is opgericht om aan een breed publiek kenbaar te maken hoe groot de invloed van deze bijzondere eeuw op de Nederlandse samenleving is geweest. Op de website van de Stichting, Vaarwel Negentiende Eeuw, wordt u op de hoogte gehouden van alles wat er aan lezingen, tentoonstellingen en symposia met betrekking tot dit onderwerp wordt georganiseerd.

– Een ander startpunt voor een digitale reis door de Nederlandse letteren is te vinden op literatuur.pagina.nl en literatuur.startkabel.nl; overzichtelijke lijsten met links naar websites van en over auteurs, literaire tijdschriften en instellingen, uit binnen- en buitenland.

– Handige RSS-feeds van tal van andere literaire (nieuws)sites vindt u op de Netvibes-pagina van het Louis Couperus Genootschap (tabblad Literatuur algemeen).

 

 

FacebooktwitterFacebooktwitter

louis couperus museum

Sinds 1996 is op de parterre van Javastraat 17 in de Haagse Archipelbuurt het Louis Couperus Museum gevestigd, waar wisselende tentoonstellingen over het werk en leven van Louis Couperus te zien zijn. Op de website van het museum vindt u onder meer informatie over de lopende tentoonstelling, bereikbaarheid, openingstijden en toegangsprijzen.