De binocle

Louis Couperus als Swiebertje

Van alle initiatieven rond het Couperusjaar is die van twee medewerkers van de literaire website Tzum.info wel heel opmerkelijk, om niet te zeggen: dapper. Doeke Sijens en Coen Peppelenbos wagen zich dit jaar aan de bespreking van het gehele oeuvre van Louis Couperus, zoals dat is vervat in de vijftigdelige editie Volledige Werken.

Deze straffe lees- en schrijfexercitie doet denken aan die van Hugo Brandt Corstius en Maarten ’t Hart, die in 1996 voor NRC Handelsblad om de beurt 52 romans van Simon Vestdijk tegen het licht hielden.

Ik mag er toch wel van uitgaan dat de twee heren deze klus met enige positieve voorkennis over Couperus’ werk aanvatten, want is alleen het lezen al van het gehele oeuvre in een tijdsbestek van één jaar bepaald geen sinecure, er vervolgens ook over schrijven is niets minder dan een titanenarbeid.

Van enig enthousiasme is in de eerste aflevering, over de gedichtenbundel Een lent van vaerzen (1884), Couperus’ debuut in boekvorm, nog weinig te merken. Erg verrassend is dat niet. Couperus’ poëzie kon bij recenserende tijdgenoten nog wel op enige welwillendheid rekenen, maar vandaag de dag is er geen lezer meer die Couperus als dichter serieus neemt. Ook Coen Peppelenbos draait er niet omheen: ‘Louis Couperus dicht als een oud wijf’:

Voor een lezer van mijn leeftijd, iemand die Swiebertje nog heeft meegemaakt, is het gebruik van archaïsche verklein- woorden bijzonder lach- wekkend. Bij ‘schuitjen’, ‘schalk-zout bruidjen’, ‘handjen’, ‘lipjens’ en ‘halsjen’, hoor ik de stem van Joop Doderer zeggen: ‘Doe mij maar een kopjen kofjen, Saar.’

Dat wordt nog even doorbijten, want ook het tweede boek, Orchideeën (1886), bevat voornamelijk poëzie. Maar wie weet ontwaart de recensent in enkele verhalen uit de bundel – bijvoorbeeld in Couperus’ prozadebuut ‘In het huis bij den Dom’ – de voorafschaduwing van dat weergaloze talent dat 127 jaar later nog zulke toegewijde lezers als Sijens en Peppelenbos aan zich weet te binden.

FacebooktwitterFacebooktwitter

Reacties

Nog geen reacties

Plaats een reactie

Foto van de dag

penningmeestergezocht.png

Intussen op Twitter