Nieuws

Manifestatie rond beeldhouwer Pier Pander

De Pier Pander-tempel in de Prinsentuin in Leeuwarden is gerestaureerd en wordt heropend. Dat gebeurt in het kader van een grootse manifestatie rond de beeldhouwer. Vanaf 2 juni is start een overzichtstentoonstelling in het Fries Museum en een expositie over de waardering van Panders werk na zijn dood in het eveneens te heropenen Pier Pander Museum. Daarnaast verschijnt een publicatie over Pier Pander door Marcel Broersma, uitgegeven bij de Friese Pers Boekerij. Op zondag 3 juni is bij de publieke omroep een documentaire over Pander te zien, gemaakt door Omrop Fryslân.

De documentaire is opgehangen aan de vier sonnetten die Louis Couperus wijdde aan de beelden die nu in de Pier Pander-tempel staan. Bij zijn bezoek aan Panders atelier in 1895 was Couperus erg onder de indruk geraakt van een bijna voltooid meisjesnaakt: het beeld Alba (ook wel Uchtend genoemd). Dit beeld is het eerste van een groep van vijf beelden, personificaties van Ziel, Gevoel (Aandoening), Gedachte, Moed en Kracht, die Pander voor zijn tempel vervaardigde. Couperus droeg de sonnettenreeks, in 1903 gepubliceerd in het literaire tijdschrift Groot Nederland, op aan Pander.

Zijn vriendschap met de beeldhouwer betekende veel voor de schrijver. Terwijl Pander in Rome aan zijn beeldengroep werkte, schreef Couperus in Den Haag en Parijs aan Metamorfoze (1897). De figuur van kunstenaar Fedder uit deze roman is overduidelijk geïnspireerd op Pander.

Zie voor meer informatie over de manifestatie Pier Pander (1864-1919), Nederlands beroemdste beeldhouwer de website van het Fries Museum, en de bijdrage van Peter Hoffman op rond1900.nl.

FacebooktwitterFacebooktwitter

Reacties

Nog geen reacties

Plaats een reactie

Nieuwsarchief