Nieuws

Martijn Icks promoveert op Heliogabalus

De historicus Martijn Icks verdedigt op 9 december zijn proefschrift Images of Elagabalus. De Romeinse keizer Elagabalus (ook wel Heliogabalus) regeerde slechts vier jaar, van 218 tot 222. Hij plaatste Elagabal, een Syrische zonnegod, aan het hoofd van het Romeinse pantheon en presenteerde zich aan zijn onderdanen als de ‘onoverwinnelijke priester-keizer’. Na zijn gewelddadige dood werd zijn nagedachtenis door de senaat vervloekt. Een antieke auteur noemt hem ‘niet alleen de smerigste van alle tweevoeters, maar zelfs van alle viervoeters’.

Icks reconstrueert in zijn studie wat er tijdens de regering van Elagabalus is gebeurd. Daarna onderzoekt hij de vele beelden die rond deze figuur zijn gecreëerd; eerst door de keizerlijke administratie, bij wijze van propaganda, dan door antieke en Byzantijnse auteurs, en ten slotte door geleerden, schrijvers en kunstenaars van de Renaissance tot en met de eenentwintigste eeuw. Uiteraard komt hierbij De berg van licht (1905-6), de roman van Couperus over de keizer, uitgebreid aan bod. Eerder schreef Icks een Couperus Cahier over dit onderwerp.

Belangstellenden die de promotie van Icks willen bijwonen, zijn van harte welkom op 9 december, om 13.30 uur, in de Aula van de Radboud Universiteit, Comeniuslaan 2 te Nijmegen.

FacebooktwitterFacebooktwitter

Reacties

Nog geen reacties

Plaats een reactie

Nieuwsarchief