Nieuws

Tentoonstelling en boek: ‘Couperus bespot’

Zijn leven lang heeft Louis Couperus in de schijnwerpers gestaan. Vanaf zijn eerste publieke optreden en zijn literaire debuut vormden zijn persoon en werk het mikpunt van spot, ironie, sarcasme en scherpe kritiek in kranten- en tijdschriftartikelen. Daarnaast putten vooral zijn tegenstanders zich uit in het publiceren van karikaturen, spotverzen, schotschriften, lachwekkende en meestal verzonnen anekdoten, grappig bedoelde aforismen, ironische en sarcastische persoonsbeschrijvingen, en parodieën.

Couperuskenner H.T.M. van Vliet heeft voor het eerst een verzameling van karikaturen, spot en parodieën bijeengebracht, en van uitgebreid commentaar voorzien. Een orchidee tussen de aardappels. Louis Couperus bespot in woord en beeld is een bibliofiele en gelimiteerde uitgave van De Carbolineum Pers.

Het eerste exemplaar van dit boek in twee delen werd aangeboden aan illustrator Gabriel Kousbroek tijdens de opening van de nieuwe, gelijknamige tentoonstelling in het Louis Couperus Museum, die aan ditzelfde onderwerp is gewijd. De expositie – thematisch geordend in vier delen: uiterlijk, karakter, optreden en parodieën – laat zien hoe in het eerste kwart van de twintigste eeuw werd aangekeken tegen de weinig gangbare persoonlijkheid van Couperus, en hoe daar in de media van toen op werd gereageerd.

Art Nouveau Festijn
Op 10 juni, Tweede Pinksterdag, is het Wereld Art Nouveau Dag. In het Pinksterweekeinde wordt naar aanleiding hiervan het Art Nouveau Festijn georganiseerd en vinden er in Den Haag tal van activiteiten rond deze kunststroming plaats, zoals lezingen, wandelingen en workshops. Ook is er op 8 juni in het Louis Couperus Museum een uitvoering van muziek van rond 1900. Pianist David Dekker en anderen brengen Haagse muziek van de late negentiende en vroege twintigste eeuw, onder andere van pianist/componist Bernhard van den Sigtenhorst Meyer. Daarbij worden ook liederen op teksten van Louis Couperus ten gehore gebracht.

Nieuw Couperus Cahier
Op 10 juni, de 156ste geboortedag van Louis Couperus, wordt in het Louis Couperus Museum het nieuwe Couperus Cahier gepresenteerd met een lezing door de auteur Rob van der Zalm. In de reeks Couperus Cahiers, een jaarlijkse uitgave van het Louis Couperus Genootschap, wordt telkens een bepaald aspect van het leven of werk van Couperus uitvoerig belicht. Deze keer is het onderwerp ‘Couperus en het toneel’. Na de presentatie speelt actrice Hester Meuleman speelt de monoloog ‘EVA’ over De stille kracht, geschreven door Gérard van Kalmthout.

Voor gedetailleerde informatie en reserveringen kunt u terecht bij de websites van het Louis Couperus Museum en het Art Nouveau Festijn.

FacebooktwitterFacebooktwitter

Reacties

Nog geen reacties

Plaats een reactie

Nieuwsarchief