Nieuws

Tentoonstelling ‘Inspiratie uit Nederlands-Indië’

Na de tentoonstelling in het Haags Gemeentemuseum, waar architect H.P. Berlage werd herdacht, en vooruitlopend op het project Isaac Israëls en Den Haag in de zomer van 2012, organiseert het Louis Couperus Museum deze zomer een expositie die de ‘Indische’ indrukken van deze twee kunstenaars met die van Couperus vergelijkt.

In de jaren 1921-1923 brachten de architect Hendrik Petrus Berlage, de schilder Isaac Israëls en de schrijver Louis Couperus een bezoek aan Nederlands-Indië. Berlage schetste de inheemse architectuur en schreef er een boek over: Mijn Indische reis. Gedachten over kunst en cultuur (1931). Couperus schreef artikelen voor de Haagsche Post, die later werden gebundeld in het boek Oostwaarts (1923). Israëls tekende en schilderde en schreef brieven.

Isaac Israëls en Louis Couperus gingen in dezelfde tijd naar Nederlands-Indië: najaar 1921. Zij hebben elkaar ontmoet op de boot van Java naar Bali. Couperus noemt de schilder in een van zijn reisbrieven uit Bali. Israëls op zijn beurt verwijst in één van zijn brieven aan vrienden in Nederland naar de schrijver. Met Berlage had Couperus al veel eerder te maken gehad. Aan het eind van de negentiende eeuw ontwierp Berlage maar liefst drie boekbanden voor Couperus: die voor Wereldvrede (1895), Hooge troeven (1898) en de zogenaamde ‘Werkenband’ (1904). In deze ontwerpen is de overgang van inhoud verbeeldende versiering naar abstract geometrische bandtekening goed te zien.

De tentoonstelling ‘Inspiratie uit Nederlands-Indië: Louis Couperus, H.P. Berlage en Isaac Israëls’, die schilderijen, tekeningen, schetsen en beschrijvingen van de drie kunstenaars toont, is te bezoeken van 2 juni tot 6 november 2011. Zie de website van het Louis Couperus Museum voor de openingstijden. Overigens is het museum tussen 15 mei en 3 juni gesloten in verband met restauratiewerkzaamheden.

FacebooktwitterFacebooktwitter

Reacties

Eén reactie op “Tentoonstelling ‘Inspiratie uit Nederlands-Indië’”

  1. Helaas heb ik deze tentoonstelling gemist. Bestaat er ergens een catalogus van de tentoonstelling, of een ander overzicht van met name de Indische tekeningen van Berlage?

    Uitkijkend naar een reaktie, met vriendelijke groeten,
    Arnoud Haag
    Jakarta, Indonesia

    Geplaatst door Arnoud Haag | 15 januari 2013, 22:09

Plaats een reactie

Nieuwsarchief