Nieuws

Paul Verhoeven verfilmt De stille kracht

In de zonder meer boeiendste aflevering van VPRO’s Zomergasten van dit seizoen maakte gast Paul Verhoeven bekend volgend jaar De stille kracht te gaan verfilmen. De regisseur bracht dit nieuws nadat presentator Jelle Brandt Corstius hem vroeg welke film hij graag nog eens wilde maken.

Verhoeven noemde Gerard Soeteman als degene die het scenario voor zijn rekening neemt. San Fu Maltha treedt op als producent van de film. Meer details zijn nog niet bekend gemaakt.

Op Twitter wordt inmiddels druk gespeculeerd of Verhoevens muze Carice van Houten in het voetspoor zal treden van Pleuni Touw, die in de jaren zeventig furore maakte als Léonie van Oudijck in de driedelige televisieserie naar de roman.

Er is eerder geprobeerd om de roman op het witte doek te brengen. In 2005 kondigden regisseur Orlow Seunke en scenarist Ger Thijs de film aan voor 2007. Van hun plannen is nooit meer iets vernomen.

Toevoeging 25 augustus: op nrc.nl heeft Verhoeven zijn plannen nader toegelicht: ‘De film wordt gewelddadiger, spannender en onthutsender dan het boek; anders komt er geen hond kijken, (…). De seks zit wel goed, maar het geweld moeten we iets aanzetten. In de roman wordt bijvoorbeeld een Indische volksopstand verijdeld. Die laten wij natuurlijk gewoon doorgaan,’ aldus de regisseur. Vooral de islamitische achtergrond van deze opstand lijkt Verhoeven, geheel in overeenstemming met de tijdsgeest, te willen benadrukken: ‘[Couperus] heeft goed gezien wat daar aan de hand was: de opkomst van het moslimfundamentalisme die gepaard ging met anti-koloniale gevoelens en haat tegen de blanken. De islamistische hadji’s kanaliseerden het sluimerende verzet tegen de blanken. Hij had goed door dat de Nederlandse overheersing onhoudbaar was omdat ze niets van het land begrepen.’ Producent San Fu Maltha, die overigens benadrukt dat de financiering van de film nog niet rond is, voegt daar nog aan toe: ‘De film zal zeker gaan over het verliezen van de Nederlandse grip op haar kolonie. Maar we willen geen verhaal vertellen vanuit het Nederlandse of Indonesische kamp. Het wordt eerder een film met meerdere lagen waarin goed en kwaad niet zo eenvoudig van elkaar zijn te onderscheiden.’

FacebooktwitterFacebooktwitter

Reacties

Nog geen reacties

Plaats een reactie

Nieuwsarchief